Friskolan är igång

Så var den då äntligen igång – friskolan i Hemmingsmark. Och första skoldagen präglades av idel glädje och framtidstro.

24 augusti 2015 11:52

Skolstart i hela kommunen men frågan är om glädjen kan vara större än på Dalbackens friskola i Hemmingsmark. Efter att skolan lades ned hösten 2014 har den stått tom, men på måndagen präglades skolgården åter av liv och rörelse.

Rektor Krister Johansson beskriver dagen som spännande och utbrister "så roligt det här är!" så snart PT anländer till skolan.

– Våra tre och en halv lärare är på plats, varav jag själv är "halvan" och vi har löst alla ämnen utom spanskan, säger han. Förhoppningsvis ska även den biten vara löst snart, enligt honom.

Elevunderlag

46 barn från förskoleklass till årskurs sex samsas om lokalerna och är uppdelade i tre grupper; förskola och årskurs ett, tvåan och trean och den tredje gruppen som består av fyran till sexan. Upptagningsområdet för friskolan är gränsen mot Västerbotten fram till Blåsmark.

Han berättar att skolan kommer att ha bra elevunderlag inom en överskådlig framtid med tanke på de barn som är "på tillväxt" i byn med omnejd.

– Som minst blir det 43 barn och upp till över 50 inom de närmaste åren. Folk trivs i byn, det enda som kan vara ett hinder från att bo här är bostadsbristen.

Gammal dröm

Linda Nilsson som tidigare jobbat på förskolan i Bergsviken och Hortlax, är nu lärare för förskolan och årskurs ett på Dalbackens friskola. För henne går en dröm i uppfyllelse.

– Jag får äntligen jobba som lärare, det jag velat länge. Det som är roligast är att kunna "se" alla elever – ha tid för dem, eftersom jag bara har cirka 10 elever.

När den kommunala skolan lades ner var det många som protesterade. Barnen fick gå i andra skolor, bland annat i Bergsviken. I dag, när eleverna återvänt till Hemmingsmark vill alla berätta hur skönt det är att gå skola i sin hemby.

– Man kan gå hem direkt efter skolan. Förra året när jag gick i Bergsviken så fick vi vänta en timme på bussen, säger Johan Isaksson som går i sexan.

Lokal matlagning

All mat lagas i skolans lokaler och det var inget fel på dagens spagetti och köttfärssås, med tanke på barnens aptit. Tidigare fick barnen äta sin mat i respektive klassrum, men nu har en mini-matsal gjorts i ordning i den breda korridoren.

Kök och städ sköts av Marita Nilsson och Ann-Catrin Markström.

– Vilken känsla idag när man hörde ljudet av barnen som kom till skolan. Jag kände glädje, säger Marita Nilsson.

Under året skolan i Hemmingsmark varit stängd, har hon jobbat i köket på Strömbackaskolan.

– Nu har jag provat på något annat men jag är glad att vara tillbaka här. Det är trevligare att stå vid en 14-litersgryta än en 300-liters!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catrin Renlund 0911-645 16