Firar 80-årsdag med forskarvänner

Vad gör man om man är världsledande på dataprogrammering och matematik och fyller 80? Jo, man bjuder in till en världskongress i Piteå.

8 januari 2018 14:23

Donald Knuth har sysslat med datorer ända sedan 1956. 1961 blev han professor vid Stanford University i Kalifornien. Under åren har han meriterat som sig världsledande dataprogrammerare och matematiker.

Bland hans studenter finns den som uppfann webbverktyget Google. På onsdag fyller Donald Knuth 80, men det betyder inte att han firar hemma i Stanford. Nej, det blir Piteå där orsaken är den gigantiska orgeln i studio Acusticum.

– Jag läste om orgeln och blev omedelbart intresserad. Det är den enda orgeln i världen i sitt slag, säger Knuth till PT.

Nu jubilerar han genom att han bjudit in en stor skara forskarvänner till konferens i Piteå. Den har lockat världsledande forskare inom data och matematikvärlden. Den pågår till och med onsdag då orgelverket "Fantastica Apocalyptica uppgörs. Verket är skrivet av Donald Knuth.

Han berättar att han är i Piteå för tredje gången.

– Jag kom hit redan 2016 för att titta på orgeln och kom tillbaka förra året. Då tillbringade jag tio dagar här och satt och spelade i tio timmar i sträck.

Han spelar orgel också hemma i Stanford och nu har han skrivit ett specialstycke för orgeln i Piteå. Det ska uruppföras på onsdag där arrangören engagerat världsledande organisten Jan Overduen från Kanada. Stycket bygger på gamla texter i bibeln.

– Ett multimedialt verk med orgel, video och ljussättning som Google kommer att dokumentera, säger studio Acusticums konserthuschef Roger Norén.

Anders Öberg, knuten till matematiska institutionen vid Uppsala universitet och lokal organisatör av konferensen, berättar att Donald Knuth själv tog initiativ till det möte i Piteå som planerats av en ledningsgrupp med professor Svante Janson i ledningen. Under det två första dagarna består programmet av föreläsningar kring bland annat datavetenskap och matematik.

Roger Norén konstaterar att Piteå växer på kartan som ort som kan ta emot världsledande möten.

– Förra året hade vi Biobase konferensen. Nu denna. Det är coolt att studio Acusticum utvecklats till en plats där vi kan ta emot vetenskapliga konferenser. Vi har de tio främsta matematikerna och dataprogrammerarna i världen i Piteå. Det är häftigt att ett kulturellt centrum som vårt kan locka till oss den här typen av arrangemang. Det ska vi fortsätta med.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa