Felparkeringar för miljoner

Norrbottningarna har 2,2 miljoner i obetalda parkeringsböter. Det visar nya siffror från Kronofogden.

Norrbottningar har 2,2 miljoner kronor i obetalda parkeringsböter hos Kronofogden. (Arkivbild)

Norrbottningar har 2,2 miljoner kronor i obetalda parkeringsböter hos Kronofogden. (Arkivbild)

Foto:

LÄNET2016-01-26 10:48

Vid årsskiftet hade norrbottningarna parkeringsskulder till Kronofogden på 2,2 miljoner. Det är en minskning med åtta procent jämfört med året innan. Samtidigt är det färre personer som står för böteslapparna, visar färsk statistik från Kronofogden som sammanställts av Visma.

– Vissa utgifter är tråkigare än andra och böteslappar tillhör definitivt den kategorin. En utgift man inte planerat för kan ställa till det i en redan överbelastad budget, säger Maria Blomqvist, skuldrådgivare på inkassobolaget Visma Collectors.

Vid utgången av 2015 hade 519 personer i Norrbotten obetalda parkeringsböter hos Kronofogden, vilket är fyra procent fler än föregående år. Däremot har totalbeloppet för skulderna minskat till 2,2 miljoner kronor, jämfört med 2,3 miljoner under 2014.

– En obetald parkeringsbot som går så långt som till Kronofogden kommer i slutändan att kosta långt mycket mer än vad det stod på den ursprungliga lappen. Därför råder jag alla att ta itu med problemen direkt, säger Maria Blomqvist.

På lite längre sikt växer antalet parkeringsböter som varje bötfälld person samlar på sig. Vid årsskiftet var genomsnittet knappt 12,2 böter per person, jämfört med knappt 10 för fem år sedan. Även beloppet på skulderna har ökat under samma femårsperiod, från knappt 12 000 kronor till drygt 16 000 kronor per person.

Den största ökningen ser man i Gävleborgs och Hallands län, samtidigt som parkeringsböterna har minskat mest på Gotland och i Norrbottens län sett till såväl antalet skuldsatta som skuldernas storlek. I Kronobergs län har antalet personer som ligger bakom skulderna minskat mest.

Parkeringsböter

Parkeringsböters formella benämning är felparkeringsavgift och är en direkt följd av att man fått en felparkeringsanmärkning. På kommunens gator sköter Transportstyrelsen administrationen av parkeringsanmärkningarna. Man har åtta dagar på sig att betala en felparkeringsavgift och därefter går en påminnelse ut. Enligt lagen om god inkassosed bör inte fristen vara kortare än fyra veckor mellan påminnelse och inkassokrav.

Källa: Visma

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!