EU-domstolen kräver korrekt placering

EU-domstolen har sagt sitt. Stadsberget – som vid bygget hamnade 7 meter fel – måste flyttas. Beslutet öppnar nu dörren för utökad verksamhet i parkeringsgaraget.

PLAN. Så här såg en ritning för Löjan ut i april 2016. Här ser man hur p-huset sticker ut i gatan. (Arkivbild).

PLAN. Så här såg en ritning för Löjan ut i april 2016. Här ser man hur p-huset sticker ut i gatan. (Arkivbild).

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2017-04-01 05:00

När Stadsberget skulle byggas var det meningen att parkeringshuset skulle placeras så att det blev fri siktlinje från korsningen Storgatan och Aronsgatan, ner mot Sundsgatan. Så blev det inte. När p-huset stod på plats visade det sig att det hade hamnat 7 meter fel i sidled. Hur det kunde bli som det blev är oklart men den avgörande orsaken handlade om att härbärgera alla planerade parkeringsplatser.

Felplaceringen fick många att reagera och en överklagan lämnades in. Den har gått hela vägen till Europadomstolen som nu har meddelat sin dom: Stadsberget måste flyttas. I domskälen anges att det politiska beslutet som föregick Stadsberget måste åtföljas. I praktiken innebär det att det stora p-huset måste anpassas så att den tänkta siktlinjen blir fri.

– Exakt hur detta ska gå till vet vi inte än. Troligen blir det enklast och minst kostsamt att riva delar av huset. Vi blir förmodligen av med ett antal parkeringar, men trycket på p-platser är ju inte så högt så det borde inte vara något problem, säger Helena Stenberg, kommunalråd.

Men felplaceringen kommer att kosta. Beroende på vilken åtgärd som vidtas så handlar det, enligt Helena Stenberg, om kostnader på mellan 40 och 110 miljoner kronor, där kommunen får stå för hälften och ansvarig byggfirma för resten.

Hur ska kommunen klara den extra kostnaden?

– Eftersom det handlar om så mycket pengar blir det nog till att ta lite här och där. Det lutar åt att vi under några år drar in sommarblommorna vi brukar ha utställda på gator och torg, att vi minskar ner på underhållet av det allmänna vägnätet och eventuellt höjer kommunalskatten med någon krona.

Eftersom beslutet från EU-domstolen inte går att överklaga har kommunen beslutat att försöka göra det bästa av situationen. Planer börjar ta form för att göra om översta planet på Stadsberget till en affärsgalleria. Förhandlingar förs bland annat med en stor elektronikkedja som vill etablera sig i Piteå.

Helena Stenberg lyfter fram det faktum att Stadsberget fått utmärkelser för sin arkitektur och att den påtvingade flytten/ombyggnaden öppnar dörren för fler användningsområden.

– Mitt i allt elände är det ändå lite spännande hur det här har utvecklats sig. Det är ett vackert hus och genom att lägga en galleria på övre plan så skulle huset bli tillgängligt för många fler människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!