Förra året den här tiden arrangerade Pitemålsakademien Pitemålsdagen som också genomfördes på Svensbylijda i somras. För att väcka intresset för dialektens bevarande utlyste akademien en tävling där unga fick skicka in inspelade bidrag där de pratar pitebondska. Erik Ökvist, 16, från Bodsjön, går första året på teknikprogrammet på Strömbacka och han gillar dialekten.
– Jag har fått mycket av min farmor och farfar, säger han.
Han och systern Linnea spelade in ett klipp på en och en halv minut. Som skogshuggarhasse sitterhan på en gammal snöskoter och pratar bondska. Filmen på Facebook har hittills lockat 8 200 tittare. På Pitemålsdagen i Piteå museum fick han ta emot ett presentkort för sitt bidrag att bevara bondskan.
Maja Berggren, fem år, från Svensbyn skickade också in ett bidrag med hjälp av pappa Peter Berggren. På filmen pratar hon om att ekan är inte uröst. Fonetiskt blir det för avancerat för PT:s reporter att få meningen begriplig i tryck, men det går att se det filmade inslaget.
Hedvig Persson, ett och ett halvt år, fixar också att säga "hångra" och att det kan vara "släntat" ute.
Pappa Simon Persson förklarar att han vill bidra till språkutvecklingen genom att läsa sagor för henne på det modersmål som är viktigare än svenskan i Piteå.
Pitemålsdagen lockade fullt hus i Piteå museum. Det fick akademiens ordförande Brith Fäldt att uttrycka:
– Vi har det betydligt roligare än dom i Svenska akademien.
Under dagen medverkade också Gun Lidström 83, uppvuxen i Mellanboda. Hon berättade om arbetet med den första ordboken på Pitemål. Den första kom ut 1991 och har tryckts i minst fyra upplagor.