Eldsjälar och kulturhjältar prisade

Hur använder man prispengarna när man fått kulturpriset? Artisten och låtskrivaren David Myhr tänkte lägga pengarna på framtida musik. "Det var fram till för tre minuter sedan när jag såg att min Iphone 10 hade åkt i golvet när jag skulle filma det här", säger han under prisutdelningen.

6 december 2018 17:15

På torsdagen delade Piteå kommun ut en rad olika priser och stipendium. Arbetarspelens stipendiums tre vinnare, författaren Anna Lundgren, författaren Anna Cicero samt musikduon Mikael Andersson och KG Johansson, fick 10 000 kronor vardera.

Årets kulturstipendium gick till dansaren Linn Lindström, bosatt i Malmö, och hiphop-artisten Filip Granberg, bosatt i Stockholm. Båda ursprungligen från Piteå.

– Det betyder mycket. Det är första stipendiet jag söker, och så blir jag tilldelad det. Det känns jättekul, och det kommer lägligt också till plattan som vi kommer släppa 1 januari. Det blir att använda en stor del av pengarna till det, säger Filip Granberg, som var på plats.

Kommunen delade även ut ett kulturpris. Ann-Katrine Sämfors förklarade varför.

– Stipendium ska kunna sökas. De ska kanske ges till såndana som är på väg. Men det finns etablerade som har bidragit väldigt mycket inom kulturområdet. Det här priset på 25 000 kronor ges till en person som är yrkesmässigt verksam inom kulturområdet, säger hon.

Årets kulturpris gick till artisten och låtskrivaden David Myhr. Vad ska han då göra för sina 25 000 kronor?

– Det kommer inte vara några problem att göra av med dem, för att spela in plattor är dyrt om man vill göra på det gamla sättet med riktiga musiker, säger han.

– Jag skulle kunna använda dem till att täcka stora svarta hål. Men det är roligare att titta framåt, så jag hade tänkt säga att jag ska lägga dem i en liten burk för framtida inspelningar. Men det var fram till för tre minuter sedan när jag såg att min Iphone 10 hade åkt i golvet när jag skulle filma det här, så jag tror att halva stipendiet går till att laga telefonen, säger han skämtsamt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa