Eldningsförbud i Pite älvdal

På grund av hög brandrisk råder nu eldningsförbud i bland annat Piteå, Arvidsjaur och Älvsbyn, men än så länge inte i Arjeplog.

22 juli 2019 12:27

Förbudet innebär att det inte är tillåtet att elda utomhus eller att grilla fritt i naturen. Det är förbjudet att göra upp eld på marken, inte ens med en tät ring av stenar runt eldhärden. Det är också förbjudet att kasta cigarettfimpar utomhus där det finns risk för att brand kan uppstå och att genomföra hygges- och naturvårdsbränning om inte dispens har utfärdats.

– På en sexgradig skala är det fem i Älvsbyn och snart även i Piteå. Det är alltså hög brandrisk. Det är inte lika extremt som i fjol, men om det torra vädret fortsätter kan det bli det, säger Per Isaksson, räddningschef i beredskap i Piteå.

Prognosen från SMHI är fortsatt torrt och varmt i flera delar av länet.

Öppen eld är endast tillåtet på egen tomt eller på iordningställda grillplatser där risken för brandspridning är liten och möjlighet till brandsläckningsutrustning kan finnas. Det är alltså tillåtet att grilla med grillkol/briketter på egen tomt eller särskilda grillplatser under förutsättning att försiktighet iakttas. Det är också tillåtet att använda engångsgrill eller friluftskök, men aldrig direkt på brännbart underlag, exempelvis mossa eller torrt gräs. Levande ljus och fotogenlampor utomhus vid exempelvis en fest i trädgården får också klartecken.

Eldningsförbudet gäller i nästan hela länet. Undantaget är fjällkommunerna Arjeplog, Jokkmokk, Gällivare och Kiruna.

– Om prognosen håller kan det hända att det behövs. Det återstår att se vad som händer, säger Lars-Erik Sundqvist, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Arjeplog.

Torbjörn Carlsson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Nordlund

Ämnen du kan följa