Ebbas design-sopbil nu i trafik

I maj korade Pireva vinnaren i designtävlingen för Piteås nya sopbil, där kommunens femteklassare stått för bidragen. PT fanns på plats när den nya designen, ritad av Norrmalmskolans Ebba Stenberg, färdigställdes.

8 juli 2019 21:10

Som en del i vårens utbildning i sophantering och återvinning ombads Piteås femteklassare att rita en design för framtidens sopbil. Pireva, som hållit i utbildningen, bjöd i maj in alla elever till en gala på Acusticum.

Galans höjdpunkt bestod i att kora vinnaren i designtävlingen, och det blev Norrmalmskolans klass 5D, med bidraget ritat av Ebba Stenberg, som utnämndes till vinnare av juryn. Motiveringen löd: "Återvinning handlar om att våra snäll mot vår jord och våra resurser. Den vinnande designen har lyft det i kombination med vikten av att vi människor är snälla mot varandra. Det vinnande bidraget står för stolthet, mångfald och respekt mot både människor, djur och vår natur. Ni är förebilder och vi är stolta över att ert bidrag ska pryda vår sopbil”.

Nu har Ebba Stenbergs design blivit verklighet. Under måndagen färdigställdes sopbilen som bär hennes design.

– Det känns coolt, säger Ebba Stenberg, som tillsammans med klasskompisen Elvira Marklund fanns på plats i Bergsviken när bilen skulle lackas.

De tycker båda att sophantering och återvinning är viktigt.

– Det är viktigt för naturen, säger de.

Designen pryds av texten "Här i Piteå är vi smarta och återvinner", och både Ebba Stenberg och Elvira Marklund menar på att vi i Piteå är bra på att sopsortera och återvinna. Budskapet i sig stod däremot inte först när Ebba Stenberg ritade designen.

– Jag hade ingen speciell tanke, jag ville bara göra den snygg, säger hon.

Josefin Sjögren, kommunikatör på Pireva och den som anordnat tävlingen, framhåller vikten av att inspirera ungdomar.

– Det är roligt att vi får investera i ungdomar och göra något för dem. Det är ändå de som är framtiden, och det är viktigt att vi kan inspirera dem och göra något för dem, säger hon.

Sopbilen, designad av Ebba Stenberg, tas i trafik på tisdag, och kommer också att kunna ses under Piteås Pride-firande.

– Vår ambition är att den ska stå på Rådhustorget, säger Josefin Sjögren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa