"Det är nu vi kommer in i riksdagen"

60 städer och 90 möten på sex veckor – Gudrun Schyman, partiledare för FI, är på turné för att mobilisera krafterna inför valet. "Det är nu vi kommer in i riksdagen" säger hon.

7 augusti 2018 18:55

Under tisdagen bjöd hon in till "fika" på takterassen ute på Pite havsbad och samlade ett 20-tal personer.

Gudrun Schyman berättar att hon jobbar sex dagar i veckan och egentligen reser konstant – men aldrig med flyg. Så inte heller på den här valturnén då hon ska färdas över 924 mil.

– Min valturné stannar på marken, jag vill visa att det är möjligt att välja bort flyget, säger Gudrun Schyman som istället främst reser med tåg, men även med bil.

– Flyget är en av våra största klimatbovar, jag tycker det är viktigt att markera, säger Gudrun Schyman som ser sitt resande med tåg som "kontorstid" och även bjuder in folk till politiska möten i sin kupé efter vägen.

Förra riksdagsvalet var FI snubblande nära att komma in med 3,12 procent av rösterna.

– Förutsättningarna ser mycket bättre ut den här gången, säger Schyman som nämner det faktum att partiet nu kommer att ha valsedlar i alla vallokaler – någon man inte hade för fyra år sedan. Men hon menar att partiet också har en bredare plattform – FI finns i dag representerade i allt fler kommuner och regioner.

Partiets ideologiska utgångspunkt är den "antirasistiska feminismen" och man vill sätta frågor som jämställdhet och mänskliga rättigheter på agendan. Efter valet hoppas Gudrun Schyman på en stark röd/grön/rosa majoritet.

– Får S, V och MP stöd av oss så tappar även SD sin vågmästarroll, säger Schyman som inte tror på "hårdare tag" som en lösning på samhällsproblem.

– Man måste börja från grunden istället, på förskolan, i skolan och på fritids. Det är där vi vill lägga pengarna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Laila Bäckström 0911–645

Ämnen du kan följa