Hemlängtan riktar sig till utflyttade Norrbottningar från Boden, Kalix, Luleå, Piteå och Älvsbyn och syftet är att få dem att vilja komma hem igen. Tillväxten i Luleåregionen är stor och investeringarna de närmaste åren gigantiska, samtidigt som befolkningstillväxten och därmed tillgången till kompetent personal är desto mindre. Därför åker kommunrepresentanter och företagare ner till Fotografiska i Stockholm för att visa vad regionen har att erbjuda och inspirera till hemlängtan.
– Vi blir ett trettiotal utställare plus kommunerna. Vi vill visa möjligheterna att bo och arbeta här i Piteå. Vi kanske inte rekryterar så många direkt på plats, men det sätter igång en process över tid, säger Jörgen Hult, varumärkesansvarig på Piteå kommun.
Carola Lundgren på Revisionären hoppas hitta någon att anställa redan på söndag.
– Jag hoppas kunna locka hem och anställa en revisor eller två. Vi blir fler företagare i Norrbotten och då behövs också fler ekonomiska rådgivare, säger Carola Lundgren.
Det här blir tredje gången man anordnar hemlängtan, och från och med nu kommer man att anordna en till två träffar om året de närmaste tre åren. Förhoppningen är att få folk att förstå att ”Hundåren i Stockholm” kan vara över, ifall man vill. Man kan flytta tillbaka till Piteå och få jobb i vilken bransch som helst, vare sig man är IT-utvecklare, revisor, lärare, parkarbetare eller tankbilschaufför. Det blir ett ordentligt gäng företagare som följer ner till Stockholm då de också ser att deras rekryteringsbehov är stort. Bland annat står Smurfit Kappa inför en generationsväxling.
– Vi har 150 anställda som fyller 65 inom de närmaste åren. Vi måste ordna kontakter inför framtiden om vi ska klara av det. Exempelvis söker vi en IT-chef på Smurfit Kappa, och det är en av tjänsterna vi kommer att informera de som besöker hemlängtan om, säger Therese Bergström, HR-specialist på Smurfit Kappa.
Viktigt är att visa hur mycket Piteå och Luleåregionen förändrats bara de senaste fem åren. Även om kanske inte alla vill flytta hem räknar man med att de utflyttade Piteborna för ordet vidare till vänner och bekanta som kanske inte alls har koll på hur mycket som görs i regionen.
– På de frukostmöten vi anordnar är många förvånade över hur mycket som investeras här uppe. Till 2020 ska 200 miljarder investeras, bara vindkraften i Piteå står för åtta miljarder kronor. Det är många jobb, säger Helen Bäcklund Röckner, näringslivsutvecklare på kommunen.
Från Piteå åker sju företag, bland annat Piteå-Tidningen, som hoppas att hitta en ny politisk redaktör.