De kräver arbetskläder

Varken arbetskläder eller klädbidrag – personalen inom förskolan i Piteå kommun får själva stå för sina jobbkläder. Något som innebär en utgift på tusentals kronor.

Behov. Åsa Grönlund, barnskötare och vikarie på Myrans förskola håller med sina kollegor om att arbetskläder eller ett klädbidrag skulle behövas. "Framför allt är skor man har utomhus en dyr utgift" säger hon. Målar gör Wendey Grönlund, 5 år.

Behov. Åsa Grönlund, barnskötare och vikarie på Myrans förskola håller med sina kollegor om att arbetskläder eller ett klädbidrag skulle behövas. "Framför allt är skor man har utomhus en dyr utgift" säger hon. Målar gör Wendey Grönlund, 5 år.

Foto: Kenny Johansson

ÖJEBYN2016-03-12 05:00

Som PT tidigare har berättat är arbetskläder på gång till personalen inom äldreomsorgen, hemsjukvården och hemtjänsten i Piteå kommun. Anställda inom stöd och omsorg, exempelvis personliga assistenter eller personal på gruppbostäder får istället ett årligt klädbidrag.

Även en rad andra yrkesgrupper inom kommunen har rätt till arbetskläder.

Men de anställda inom förskolan får varken arbetskläder eller klädbidrag.

Istället får de själva stå för kostnader för olika former av kläder och skor som behövs i jobbet. Bara när det gäller skor handlar det om exempelvis inneskor, gympaskor, vinterskor och gummistövlar. Utomhus behövs täckjacka och täckbyxa på vintern – på sommaren/hösten regnkläder och vanlig tunnare jacka/överdragsbyxor. Inomhus handlar det om byxor och tröja.

PT träffar personal på Myrans förskola i Öjebyn som ställer sig oförstående till varför de inte får något som helst bidrag till kläder/skor.

– Jag kan inte förstå det, när jag vet vad mitt jobb kräver, säger en av de anställda.

Personal på förskolan beskriver ett aktivt yrke där de bara under en dag kommer i kontakt med såväl matspill som olika former av kroppsvätskor, målarfärg, lera, damm och smuts. Det handlar om blöjbyten, torka snoriga näsor och hantera mat.

– Vi vill ha arbetskläder, kläder som är anpassade för våra yrken, men även klädbidrag till exempelvis skor eller jacka, säger en av de anställda.

– På en småbarnsavdelning är man mycket på knäna, vilket sliter mycket på byxorna, säger en annan.

Mycket tid går åt att tvätta de kläder som används på jobbet. En del har valt att köpa dubbla uppsättningar kläder för att även ha någonting kvar hemma, andra fraktar kläder fram och tillbaka mellan hemmet och arbetsplatsen.

– Jag har alla mina kläder i bilen, det är som en garderob, säger en av dem.

Personalen som PT pratar med konstaterar att det oavsett kostar flera tusen kronor att skaffa allt det som behövs i kläd och skoväg. De konstaterar också att vaktmästarna som jobbar på förskolan är ekiperade med arbetsläder och skor.

– Men vi gör också vaktmästarjobb som att skruva och möblera om, men då i våra egna kläder.

– Vi jobbar ju alla åt Piteå kommun, det brukar vara lika inom alla förvaltningar, säger en av de anställda som ser det som en jämställdhetsfråga.

Hur tror ni att barnen skulle reagera om ni fick arbetskläder?

– Det signalerar ”jobb”, att vi är här för att ta hand om dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om