Brist på fiber bekymrar Kallaxflyg

Sedan flera år är Långnäs flygfält bas för Sveriges största helikopterföretag, men brist på fiber och dålig täckning på telefonerna stör verksamheten.

Det kan vara knepigt att ta sig in i en helikoper men Helena Stenberg lyckades att kravla sig in.

Det kan vara knepigt att ta sig in i en helikoper men Helena Stenberg lyckades att kravla sig in.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ72018-05-27 19:45

– I dag får vi internet via en radiolänk, och när vi jobbar på datorn blir vi ofta utloggade. Det ger problem när vi exempelvis ska upprätta en färdplan inför varje flygning. Vi arbetar ju hela tiden med digitala system. Vi har också problem med telefonin. Man får ställa sig i något hörn för att prata. I flygverksamheten är vi med om att montera upp till 150 meter höga master, men vi har inga egna antenner.

Det säger Jocke Öberg, pilot och blivande vice vd för Kallaxflyg som växt till Sveriges största helikopterföretag med 15 maskiner i i flottan. Efter helgen levereras ytterligare en med prislapp 22 miljoner kronor.

Den ska sättas in för skogsgödsling i Finland där Kallaxflyg ska gödsla 14 000 ton. Företaget har minst ett tiotal verksamhetsgrenar från kraftledningsinspektioner till arktiska flygningar. Det har flygverkstad och flygskola för blivande piloter.

– Skogsgödsling har blivit en betydande verksamhet, säger Sven Stenvall, vd för det flygbolag som genomför 6 000 flygtimmar varje år. Med sitt norska systerbolag omsatte Kallaxflyg 80 miljoner kronor förra året. I år beräknas omsättningen öka till 96 miljoner kronor.

PT har nämnt att kommunalråden i Piteå ökat frekvensen vad gäller företagsbesök. Under torsdagsmorgonen besökte Anders Lundkvist (S) Fortlax i Hortlax. Under eftermiddagen åkte han och Helena Stenberg (S) till Kallaxflyg på Långnäs flygfält. Innan det bjöds på kort flygtur över Piteälven tog Jocke Öberg upp flera akuta problem bolaget dras med.

Dit hör att kommunägda Långnäs flygfält inte har någon fiber för internetuppkoppling. Skälet är att fältet ligger utanför detaljplanerat område.

– Vi kan få avbrott i internetuppkopplingen sex gånger per dag.

– Vi har samma problem, säger Thomas Hallberg, ordförande för Piteå flygklubb.

Situationen har gjort att Kallaxflygs administration finns på Lövholmen där nätet fungerar. På sikt vill dock Sven Stenvall bygga en ny hangar med kontor så att all verksamhet blir koncentrerad till Långnäs.

En annan byggnation blir det dock redan i höst. Då bygger Kallaxflyg ett nytt förråd för helikopterutrustningen.

Kommunalråden lovade att ta med sig Kallaxflygs problem, och de fick med sig fler ärenden att lösa.

– Vi vill att kommunen köper mark mellan flygfältet och Piteälven så att sjöflygplan kan tas upp för service. Men vi har fått besked att kommunen inte får favorisera företag, säger Sven Stenvall.

Roger Pettersson är flygplatschef. Han uppger att i dag har fältet ett ettårigt avtal med en privat markägare om den väg som går till älven.

– Han är tillmötesgående men vi vill ha en varaktig lösning, säger Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!