Blomska gården öppnas för EU-migranter

Piteå kommun har beslutat att upplåta Blomska gården på Kvarnbacken för EU-migranter. "Vi kan inte låta folk vara ut och frysa", säger kommunalrådet Peter Roslund.

Blir härbärge. Under veckan öppnas Blomska gården som härbärge för EU-migranter.

Blir härbärge. Under veckan öppnas Blomska gården som härbärge för EU-migranter.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2016-02-01 15:06

Förra vintern anslog Piteå kommun 10 000 kronor så att frusna EU-migranter fick härbärge vid Storstrands kursgård i Öjebyn.

– I år kunde de inte ta emot fler gäster, så då fick vi fundera hur vi skulle göra. Jag sade att nu får vi skärpa oss, vi måste komma till en lösning, förklarar kommunalrådet Peter Roslund.

Han uppger att i måndags tog kommunstyrelsen beslut om att upplåta Blomska gården, Piteås äldsta och mest värdefulla kulturhistoriska byggnad (se faktaruta).

– Huset värms upp just nu där Piteå kommun betalar värme och el, säger Peter Roslund.

Upplägget är att Piteå kristna råd, PKR, tagit på sig att sköta om härbärget där EU-migranterna betalar 40 kronor per natt. Pengar som går till PKR.

Peter Roslund hoppas att huset ska vara tillräckligt uppvärmt och att alla tillstånd är klara så migranterna kan börja sova inomhus denna vecka.

Kommunalrådet säger att det enbart handlar om ett nattligt härbärge.

– De checkar in på kvällen och checkar ut igen på morgonen, säger Peter Roslund, som uppger att boendet kommer att vara öppet fram till 15 april.

Tidigare i sommar redogjorde PT för de attacker folk utförde mot migranter som parkerat på Noliaparkeringen. Under nätter var folk framme och skar sönder bildäck och de förekom också skottlossning med luftgevär.

Det innebär inte att Piteå kommun sätter in något skydd mot de migranter som nu erbjuds härbärge. Här hoppas Peter Roslund att migranterna som ofta består av barnfamiljer får sova i fred.

– Men man kan ju inte skydda sig mot galningar, säger han.

Piteås äldsta handelshus

Blomska gården

Fastigheten som anses vara en av de mest värdefulla i Piteå, finns upptagen på 1750 års karta över Piteå/Häggholmen där det var placerat på Lekatten 127. Då ägdes det av en Jonas Porsman. 1898 finns byggnader inritade med boningshus och fyra uthus, som användes som bagarstuga och verkstad som också innehöll stall och ladugård. Under den sista ägaren, O.G Blom, användes verkstaden som sadelmakeri. 1786–1855 var tomten indelad i två delar med två ägare. Bagarstugan revs 1923, verkstaden flyttades till okänd plats. När Lillbrogatan skulle breddas togs boningshuset över av Piteå stad som 1936 överlät gården till Pitebygdens fornminnesförening. Den flyttade gården till Kvarnbacken. Ett hembygdsmuseum invigdes 1942 och användes som det fram till 1979 när museét flyttade till Rådhuset. Huset ägs sedan lång tid tillbaka av Piteå kommun.

Källa: Piteå museum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!