På kommunens hemsida finns listor över de inkomna medborgarförslagen. Av de 101 inkomna medborgarförslagen under 2015 och 2016 har hittills endast tre bifallits.
Socialnämnden biföll ett inköp av en träningscykel till äldreomsorgen. Samhällsbyggnadsnämnden biföll handikappvändliga ramper vid det kommunala naturreservatet Sandängesstranden. Och kommunfullmäktige biföll ett förslag om bokcirklar på Piteå bibliotek. Resten av förslagen har antingen avslagits, försvunnit eller anses färdigbehandlade.
– Det finns naturligtvis flera orsaker till varför det ser ut så. Det beror på förslagens art, vad de är förenade med för kostnader och eventuella organisatoriska förändringar som måste till, säger Helena Stenberg, kommunalråd (S).
Förutom att bifall och avslag kan ett medborgarförslag också räknas som ”färdigbehandlat”. I den kategorin hamnar den stora majoriteten av förslag som till exempel handlar om gång- och cykelvägar eftersom kommunen redan har en gång- och cykelplan som sträcker sig ett par år framåt.
– När det handlar om någonting som vi redan gör, men kanske inte exakt som förslagsställaren föreslås så svarar vi inte bifall utan färdigbehandlat, säger Helena Stenberg.
Demokratifråga
När förslagen infördes ansåg dåvarande kommunalrådet Maj-Britt Lindström att rätten till medborgarförslag var en viktig demokratifråga. Frågan är om medborgarförslagen fortfarande fyller den uppgiften om en så liten andel av förslagen blir verklighet.
– Ja, jag tycker att det absolut har fyllt sin funktion. Även om man inte får bifall för sitt förslag så får man en diskussion runt sitt bidrag. Det kan leda till någonting annat som tog sin utgångspunkt i förslaget. Den dialog man får till med medborgarna är viktig, säger Helena Stenberg.
Utredning vill försvåra
Det pågår nu en demokratiutredning på det nationella planet om att förändra medborgarförslag till vad som kommer att kalla för medborgarmotion. Det kommer i så fall att även gälla Piteå och kommer att göra det lite svårare att komma med förslag.
– Det skulle innebära att man får lägga förslag men måste samla fler än sig själv för att kunna lägga det. Det handlar om att skapa medborgerlig tyngd. De förslagen kommer men att kunna lämna in på alla demokratiska nivåer, kommunal, region och riksnivå, säger Helena Stenberg.