Vid ett möte nyligen informerades kyrkstugeägare om att leverans och debitering av el till kyrkstugorna i Norrfjärden, Öjebyn och Hortlax ska ändras. Den schablonmodell som i dag används slopas från och med den 1 januari 2019. PT 20171010.
För att möjliggöra detta måste varje kyrkstuga förses med ett eller flera nya elskåp. Det/dem ska sättas upp på fasaden, något som stadsarkitekten Florian Steiner, hyser farhågor inför.
– Kyrkstugorna är en av Piteås främsta kulturmiljöer och av riksintresse så ingrepp måste ske varsamt. De är tyvärr inte Q-märkta. Skulle det ha varit det hade det funnits tydliga bestämmelser för vad som får göras och inte, säger Florian Steiner som säger att en tidsenlig detaljplan för kyrkbyarna behövs, men att det ännu inte kommit till stånd.
Han kommer att följa frågan om plåtskåpen och vill att de i möjligaste mån placeras på baksidan av stugan och att de målas så att de smälter in i miljön.
– Placeringen är en viktig fråga där jag helst ser att de placeras så att de inte är synliga. I de fall det absolut inte går bör de placeras så diskret som möjligt. Det knepiga är att det i vissa fall, när det finns fler ägare, kan bli fråga om flera skåp som måste placeras ut på fasaden.
En karta över hur skåpen ska placeras på respektive stuga kommer att tas fram i samarbete med Pite energi och skickas ut till alla stugägare.
– Eftersom så många är inblandade blir det svårt. Det bästa är förstås om alla i en stuga kan samsas om ett skåp men det kräver ju att alla är överens och att alla går att få tag på och så vidare, vilket ju inte alltid går.
Då det gäller färgsättningen hoppas Florian Steiner på att faluröda stugor tar röda skåp, att det blir omålad plåt på grånat trä.
– Det vore önskvärt att kanske kyrkstugeföreningen gick samman och gjorde en insats så att alla skåp målades i den färg som bäst smälter in.
Även om Florian Steiner ser problem och svårigheter med de nya kraven så ser han också fördelar.
– En fördel med förändringen är att all gammal el som i dag går till kyrkstugorna ses över. Det finns många gamla kablar som är i dåligt skick och som nu byts ut, vilket är bra för brandsäkerheten.
Berit Nilsson och Jan-Erik Berglund med kyrkstuga i Norrfjärden är inte särskilt bekymrade över plåtskåpet och var det kommer att placeras. De oroar sig mer över hur installation och debitering ska gå till. De har ett av åtta kyrkstugerum i en stuga i Norrfjärden. Vissa av de andra som har rum i samma stuga känner de till, medan några är helt okända.
– Att dela mätare med så många andra är helt orimligt, säger Berit Nilsson.
Hon har varit i kontakt med Pite energi i ärendet ett par gånger och tycker att den ellösning som planeras känns både krånglig och orättvis.
– Det jag fått höra är att om man väljer egen mätare så måste man, förutom dyr installationsavgift, betala fast avgift på 1 890 och en bygglovskostnad på 1 200 kronor, säger hon.
Berit Nilsson håller med kyrkstugeägare i Öjebyn som befarar att om flera väljer att klippa strömmen, så blir stugorna mindre attraktiva.
– Kyrkstaden riskerar att bli mindre levande.