Som PT redan berättat har kommunerna, inte bara Piteå utan även exempelvis Arvidsjaurs kommun, av besparingsskäl beslutat att skärpa rutinerna kring beviljandet av kontaktpersoner, vilket i praktiken inneburit att flera – som kanske haft samma kontaktperson i uppemot 20 år – nu fråntagits denna rätt. För boende i ett gruppboende, där personal och andra boende anses fylla de sociala behovet, har indragningen blivit mer eller mindre automatisk.
Argument som att personalen inte hinner med fritidsaktiviteter, och framför allt inte enskilda intressen och utflykter, att de inte har något gemensamt med övriga boende och mest sitter framför tv:n, biter inte på kommunerna som med lagstöd nu konsekvent nekar.
Dras in
Samtidigt som en Pitebo i 40-årsåldern via en dom i förvaltningsrätten beviljades utökad tid med sin kontaktperson, för att de ska hinna göra saker som att gå på bio, besöka idrottsevenemang och liknande (vilket PT berättade om i måndagens tidning) var det samtidigt mellan fem och tio andra funktionshindrade som nekades kontaktperson. Förvaltningsrätten avslog deras överklagande, med motiveringen att de får sina behov tillgodosedda på annat sätt.
Här några exempel:
* Kvinna, 22 år, Piteå – nekas då hon anses vara socialt aktiv på egen hand, * Man, 31 år, Piteå – nekas då han bor i gruppboende, * Kvinna, 60 år, Arvidsjaur – förlorar sin kontaktperson sedan 1993, då hon bor i gruppboende, * Kvinna, 38 år, Arvidsjaur – får sin kontaktperson sedan 1996 indragen, bor i gruppboende, * Man, 23 år, Arvidsjaur – förlorar sin kontaktperson sedan 2008, bor i gruppboende.