Höstens antagningsbesked är här: "Fantastiska siffror"

Gymnasieskolornas antagningsbesked har kommit till förväntansfulla elever och majoriteten av programmen i de kommunala skolorna är fullsatta. "Ungdomar ska känna att de har alternativ på hemorten", säger gymnasiechef Annika Niklasson.

Mer än hälften av eleverna på Strömbackaskolan väljer yrkesförberedande program. (Arkivbild)

Mer än hälften av eleverna på Strömbackaskolan väljer yrkesförberedande program. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2024-07-04 20:30

Antagningsbeskeden för gymnasieskolor kom nyligen och flera program på Strömbackaskolan har blivit fullsatta.

– Det är flera program med högt ansökningstryck, vilket visar på att de är attraktiva, säger Annika Niklasson, gymnasiechef på Strömbackaskolan. 

Några av de program med högt ansökningstryck på den kommunala gymnasieskolan var fordon och transport, el och energi, barn och fritid, och det industritekniska programmet. 

– Det som jag tycker är fantastiskt med siffrorna är att de yrkesförberedande programmen är populära, säger Annika Niklasson. 

Jämfört med nationella siffror, där en dryg tredjedel läser yrkesförberedande program, väljer mer än hälften av Strömbackaeleverna dessa inriktningar. 

undefined
"Det är roligt att våra ungdomar har många alternativ i Piteå", säger Annika Niklasson, gymnasiechef på Strömbackaskolan. (Arkivbild)

Programmet för el och energi samt bygg och anläggning var speciellt populära i år och blev båda fulla klasser. Även industriteknik, fordon och transport samt barn och fritid är några av de yrkesförberedande klasser som blev fullsatta.

– Det är roligt att vi hade 14 förstahandssökande till restaurang och livsmedel, fortsätter Annika Niklasson.

I fjol nollades restaurang- och livsmedelsprogrammet på grund av för få ansökningar, men i år blir det en klass på 15 elever. Däremot sökte i år för få, en enstaka förstahandssökande, till estetiska programmet med inriktning estetik och media, så den klassen kan inte startas upp för andra året i rad. 

Varför är de yrkesförberedande programmen attraktiva?

– Jag vet att kvaliteten på vår utbildning är bra totalt sätt. Branschen hjälper också till, de är måna om ungdomarna på praktik till exempel, och generellt går våra yrkeselever direkt ut till jobb. Programmen matchar även branschläget och kompetensförsörjningen i vår region, vilket är positivt för Piteå kommun i framtiden, säger gymnasiechefen.

För Annika Niklasson är det viktigt att lyssna på kommunens arbetsbehov, och att ungdomar ska känna att de har alternativ på hemorten: 

– Man ska kunna studera hemma. Jag tycker det är viktigt för eleverna att ha en palett av program att välja mellan. Det är dessutom viktigt för Piteå kommun att ha attraktiva program, då ungdomarna tenderar att stanna som kommunmedborgare, säger hon.

undefined
Ingen ny klass i naturturism i år på Grans naturbruksgymnasium. (Arkivbild)

På Grans naturbruksgymnasium kom alla som sökte till inriktningarna djurvård och lantbruk in.

– Det är ett normalt antal sökande i år, berättar Irené Johansson Worrsjö, verksamhetschef på Grans naturbruksgymnasium. Vi har aldrig helt fullt på djurvård och lantbruk, men det brukar komma till fler elever på hösten. 

Hästhållningsprogrammet på naturbruksgymnasiet blev dock fullsatt i år. 

– Ansökningarna till hästhållning varierar mellan åren. Klassen blev fullsatt i fjol, och under de två senaste åren har intresset varit stort, säger Irené Johansson Worrsjö. 

Programmet för naturturism hade endast två förstahandssökande detta år, vilket ledde till att klassen inte var stor nog för att startas upp. Irené Johansson Worrsjö berättar att det ser likadant ut i hela landet: 

– Alla skolor med inriktningen naturturism har stora problem att få fulla klasser, säger hon. Det är samma problem som med inriktningen trädgård. Intresset hos 16-åringar är inte så stort. Vi får se hur det blir nästa år, vi kommer ha kvar programmet som sökbart. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!