You Call vill anställa ytterligare 10-talet personer

För att möta ökad volym av samtal till informationsnumret 113 13 äskar SOS Alarm, moderbolag till You Call i Piteå, om ytterligare 30 miljoner kronor av regeringen. Något som skulle innebära nyanställningar.

"Vi behöver bli ännu fler", säger Anneli Olovsson, vd för You Call som hoppas på att kunna anställda ytterligare ett 10-tal personer på Furunäset i Piteå. (Arkivbild)

"Vi behöver bli ännu fler", säger Anneli Olovsson, vd för You Call som hoppas på att kunna anställda ytterligare ett 10-tal personer på Furunäset i Piteå. (Arkivbild)

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå2021-03-25 18:00

SOS Alarm har tidigare beviljats 15 miljoner kronor av regeringen för år 2021, men man har nu reviderat prognosen på grund av kraftigt ökade volymer av samtal till 113 13. Främst med frågor om vaccineringen. Man äskar nu om ytterligare 30 miljoner kronor för att klara uppdraget.

– Vi bedömer att vi kan komma att anställa cirka ett 10-tal ytterligare personer för att möta den kommande volymen, säger Anneli Olovsson, vd för You Call.

För att säkerställa effekten och kvalitén i leveransen behöver man få besked om pengarna innan den 30 april. Detta för att både kunna behålla personal och rekrytera fler medarbetare. I dag är man 45 anställda i Piteå och anställer löpande fler medarbetare.

Vad händer om ni inte får de här extra miljonerna?

– Vi hoppas och tror såklart att vi kommer att få fortsatta medel då det finns ett stort behov hos allmänheten att få svar på sina frågor kopplat till kriser i samhället, speciellt just nu kopplat till Covid-19. Vi behöver fortsatta medel för att kvalitetssäkra uppdraget även fortsättningsvis, säger Anneli Olovsson.

I sin ansökan skriver också SOS Alarm att vid helt eller delvis uteblivna medel så kommer det att få konsekvenser. De samtal som inte 113 13 hinner besvara kommer då att flöda vidare till andra som då får större belastning på sin organisation. Dessutom försvinner den paraplyeffekt som finns i 113 13 då numret utgör en samlingspunkt för frågor som rör många myndigheter och organisationer. Störst påverkan kommer 1177 att få med avsevärt längre väntetider, något som innebär att nödnumret 112 belastas i onödan.

Trycker på 113 13 är fortsatt högt och bedöms öka ännu mer när det är dags för den breda allmänheten att vaccineras. Som det ser ut i dagsläget kommer vaccineringen också att dra ut på tiden.

113 13 bemannas dygnet runt.

– Under vecka tio och elva hade vi cirka 19 400 samtal i veckan, säger Anneli Olovsson som uppger att de flesta ringer mellan åtta och tolv på förmiddagen, det är mest samtal på måndagar för att sedan minska successivt till lördag innan de ökar igen på söndag.

113 13 är en kugge i krisinformationsstrukturen mellan myndigheter och medborgare och avlastar såväl 1177 som Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, MSB och Läkemedelsverket samt är ett komplement till krisinformation.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!