Regeringen har beslutat om en extra ändringsbudget för 2021. I budgeten finns en föreslagen förstärkning av anslagen till informationsnumret 113 13 på 15 miljoner kronor. 113 13 är en kugge i krisinformationsstrukturen mellan myndigheter och medborgare och avlastar såväl 1177 som Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, MSB och Läkemedelsverket och är ett komplement till krisinformation.se.
Regeringens extra medel beräknas täcka kostnader för fler medarbetare. Det innebär att You Call i Piteå, som är ett dotterbolag till SOS Alarm som arbetar 113 13, utökas med 15 nya arbetstillfällen till att börja med.
– Det känns jätteroligt att vi får det här uppdraget som är så viktigt för samhället och medborgarna. Det finns ett stort behov av denna informationskanal och våra medarbetare sköter uppdraget med stor skicklighet, säger Anneli Olovsson, vd för You Call.
Hon säger att rekryteringen startar omgående och att de nya medarbetarna ska vara stationerade på Furunäset i Piteå.
– Tjänsterna ska vara Piteåbaserade. Vi har tillgång till 1 500 kvadratmeter stora lokaler och kan sprida ut våra medarbetare. Vi är mycket noga med att ha en coronasäker verksamhet, säger hon.
Behovet av förstärkningar i verksamheten omfattar fler fysiska arbetsplatser och teknisk utrustning, utökad förmåga att samla in och analysera statistik kopplad till allmänhetens frågor samt smittskyddsåtgärder för personalen. De nya anslagen täcker finansieringsbehoven under första halvåret 2021.
– Tillgång till säker och korrekt information är bland de viktigaste redskapen vi har under pågående samhällskris. 113 13 har hittills under pandemin tagit emot närmare en miljon samtal med frågor om covid-19 från allmänheten, säger Maria Khorsand, vd på SOS Alarm.
"SOS Alarm bedömer att allmänhetens informationsbehov kommer att bestå så länge pandemin pågår. I takt med att vaccin mot covid-19 blir tillgängligt för fler förväntas informationsbehovet rörande vacciner att öka ytterligare", skriver You Call i ett utskick.
När coronakrisen slog till i början av mars 2020 påverkades samtalsvolymerna till 113 13 rekordsnabbt. Den tidigare samtalsvolymen som låg på 20 till 50 samtal per dygn ökade till flera tusen per dygn med en topp på drygt 35 000 samtal under ett enskilt dygn.