Yoga och gympa för alla åldrar

Träning. Sedan ett par månader tillbaka tränar flera av byborna i Långträsk, mellan 30-80 år, gympa och poweryoga tre gånger i veckan. Något som har blivit möjligt tack vare Ewa Sörensen som är nyinflyttad i byn.

Piteå2005-11-21 00:00
Det är måndag kväll och en grupp glada kvinnor i olika åldrar sluter upp för att köra ett gympapass. Vattenflaskorna är fyllda och hantlarna ligger framme. Förmånen att ha ledaren och träningen här på orten har betytt mycket för deltagarna. Utan den så skulle många inte kunna träna på grund av långa avstånd. Antalet deltagare varierar från gång till gång.

- Det är tack vare Ewa som vi håller igång med träningen, säger Vally Bohman. De andra deltagarna håller med och poängterar hur viktig samvaron är.

- Man längtar efter att det ska bli dags att åka på träningen, säger Aino Konttaniemi, som har ett förflutet som tävlingsskidåkare och har varit aktiv med träning sedan 1966. För några år sedan bedrev hon friskvårdsträning för byborna.

Nya dörrar

Längtan att få träna regelbundet har varit stor en längre tid. Men på grund av långa avstånd till gym så har det inte varit möjligt. Det gick inte heller att få en utbildad instruktör att komma till byn. I våras flyttade paret Sörensen från Skåne till Långträsk, och nya dörrar öppnades för gymträning, när Ewa fick syn på en intresseanmälan för aerobics som fanns uppsatt på affärens anslagstavla. Hon anmälde sitt intresse att få starta gympa och yogaträning.

Träningsformerna passar alla och är bra för att stärka kroppen både mentalt och fysiskt.

- Varje individ är olika och jag är mån om att alla ska lyssna på sina kroppssignaler och inte ta i för mycket. Vissa dagar orkar man mer, andra dagar mindre, säger Ewa Sörensen.

Nya träningsmetoder

Deltagarna anser att åldern inte har någon betydelse. Så länge man tränar utifrån sin egen förmåga.

- Även om man är äldre ska man våga sig på att prova träna. Det är viktigt att man tänker på sin hälsa och att man börjar på en låg nivå, gärna genom promenader, säger Ewa Sörensen.

Ewa har märkt att det finns en viss rädsla bland byborna att komma till träningspassen. Det kan bero på rädslan att skämma ut sig, att man ska skada sig eller kanske att man måste prestera mer än man klarar. Vilja, envishet och tålamod är viktiga ingredienser för att man ska nå mål och se resultat.

Många förväntar sig snabb förändring och tappar efter ett tag lusten. Men det måste få ta tid, det tar cirka sex till sju veckor för kroppen att börja anpassa sig innan man ser resultat.

De allra flesta av deltagarna har fått bättre balans, gått ner i vikt, stärkt muslerna och ökat sin koncentration. De tänker mer på vad de äter och tränar med annat som exempelvis stavgång på sin fritid. Medvetenheten om sin egen kropp har helt klart ökat.

Små möten

- Jag försöker få deltagarna att vara delaktiga i framtida planering för träningen, genom små möten där vi ventilerar våra tankar. För att det ska vara roligt varierar jag passen, många gånger anpassar jag träningen efter deltagarnas önske-
mål. Det har gett mig väldigt mycket att få leda träningspassen och så har jag fått lära känna människorna i byn genom att vara delaktig, säger Ewa
Sörensen.

Hittills har det bara varit en manlig deltagare som vågat komma på träningarna, var dom andra håller hus kan varken deltagarna eller tränaren Ewa svara på. Kanske beror deras frånvaro på bristande motivation.

- Det skulle vara roligt om fler, både kvinnor och män, kunde komma och träna, inte bara boende i själva Långträsk, utan från hela Markbygden, säger Ewa Sörensen.

Träningsgruppen ingår inte i någon förening. Önskan finns att de i framtiden ska kunna ha ett gott samarbete med byns idrottsförening, så att träningsmöjligheterna kan utvecklas och bli större.

- Jag skulle hemskt gärna vilja komma igång med spinningcykling i framtiden, men det krävs resurser för att köpa in cyklar, säger Ewa Sörensen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om