Efter gymnasiet gick Ylva Johansson några olika hantverksutbildningar i vävning och klädsömnad. Därefter fick hon upp ögonen för möbeltapetsering. Efter två års tapetserarutbildning i Ljusdal flyttade hon hem till Piteå, och 1994 startade hon sin verkstad. Den första oktober i år firar hon 25 år som möbeltapetserare.
– Det är ett otroligt roligt yrke, säger hon.
Just nu finns ungefär 250 verksamma möbeltapetserare i branschföreningen Sveriges tapetserarmästare (STM). Nytt för i år är att 2 september av STM utnämndes till nationella tapetserardagen för att uppmärksamma yrket. En allt större efterfrågan gör att STM beräknar att dubbelt så många yrkesutövare kommer att behövas inom bara några år.
– Det är svårare att få in folk i branschen då utbildningar lagts ner. Vi ser en brist på professionella möbeltapetserare som vill jobba långsiktigt med detta som yrke, säger Ylva Johansson.
En del av förklaringen till den ökade efterfrågan på möbeltapetsering tror Ylva Johansson ligger i hållbarhets- och miljötänket.
– Vi ser en ny, yngre målgrupp mellan 25 och 40 år som anlitar möbeltapetserare. Det kan handla både om ärvda möbler, men också om att folk är intresserade av vintage och second hand. Många vill ta hand om möblerna på ett hållbart sätt, istället för att köpa nytt.
Bredden på Ylva Johanssons arbete är stort. Hon rustar upp och klär om möbler. Hon syr gardiner och klär om skoterdynor. Hon gör även en del jobb på båtar, bland annat inredningar och lagningar av båtkapell. Ylva Johansson lider ingen brist på jobb, och förfrågningar kommer både från Piteå, Luleå, Gällivare, Jokkmokk, samt från norra Västerbotten.
– Jag skulle säga att det är ungefär hälften privatkunder och hälften offentlig miljö som företag, kommuner, organisationer med mera. Främst är det möbler som kommer in.
I verkstaden finner vi bland annat en sargad sextiotalsfåtölj, med stoppning gjord av polyeterskum.
– Skumgummi åldras tyvärr inte med värdighet, kan man säga.
Kunden har fått fåtöljen i arv från sin mormor och vill nu klä om den. Till jobbet har ett mönstrat tyg signerat Jean Paul Gaultier valts ut att tjäna som ny klädsel.
– Här har vi en kund som vågar, vilket är jättekul, säger Ylva Johansson.
– Jag tycker folk har blivit modigare. Tidigare var det mycket grått och enfärgade tyger. Nu vågar folk släppa in lite mönstrat och färgglatt i sina hem.