Wpd blåser på med vindkraften

Vindkraftsbolaget Wpd Scandiavia har inte släppt tanken på att bygga 54 vindkraftverk vid Råliden på gränsen mellan Piteå och Skellefteå kommuner.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2016-12-26 16:29

Vid Råliden fyra mil väster om Piteå och sex mil nordväst om Skellefteå vill Wpd Scandinavia bygga 54 stycken 3 megawatt (Mw) stora turbiner som beräknas ge en årsproduktion på cirka 540 GWh vilket räcker till att försörja 108 000 villor med hushållsel.

Tillståndsansökan lämnades till Länsstyrelserna i Norrbottens och Västerbotten i januari 2016 och är nu hos miljöprövningsdelegationerna för behandling.

Det senaste som hänt är att försvarsmakten yttrat sig. Den ger grönt ljus för att bygga 250 meter höga vindkraftverk, men senast fyra veckor före första tornresningen måste Wpd skicka in en flyghinderanmälan.

Projektledare Weronica Ekholm säger att just nu väntar bolaget att få del av samtliga inkomna yttranden. De ska bemötas innan bolaget fattar investeringsbeslut.

– Vi tar det när vi har ett lagakraftvunnet tillstånd, säger hon.

Många vindkraftsbolag avvaktar med investeringar, typ det i Markbygden, på grund av för låga priser på el och elcertifikat. Här anger Weronica Ekholm:

– Vi tänker långsiktigt, att elpriset höjs innan vår park får tillstånd och byggs.

Hon håller fast vid projektet och tror på en byggstart i Råliden tidigast under 2019 eller 2020. Förutom Råliden vill bolaget bygga 19 turbiner på Klöverberget och 17 verk på Aldermyrberget, båda i Skellefteå kommun. Dessutom upp till tio verk på Tomasliden i Norsjö kommun.

Samtidigt som Wpd Scandinavia ligger i startgroparna för Råliden rör det på sig kring parken med 25 verk i Blåsmark. Fram till 2014 ägdes projektet av Kraftö vind som valde att sälja projektet till Schweiziska energijätten Alpiq. Bolaget har Skandinavisk verksamhet placerad i Oslo. För något år sedan valde Kraftö vind att släppa ett projekt utanför Arvidsjaur sedan bolaget blivit osams med kommunledningen om vindkraftsetableringen. Arvidsjaur kommun har tydligt markerat att de hellre ser utvecklad turism än vindkraft. Enbart något perifert område anges som lämpligt i kommunens vindbruksplan.

Blåsmarksparken lever dock vidare. Nu ansöker Alpiq via bolaget "Blåsmark vindkraft" hos länsstyrelsen om att få höja verken från 150 till 200 meter. Vindkraftsprojektet har flyttas fram ett flertal gånger. När PT undersökte läget för något år sedan var planen att bygget skulle varit igång i år och turbinerna driftsatta under 2017, men än syns inga aktiviteter i skogen sex kilometer utanför Blåsmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om