PT skrev nyligen om forskningsinstitutet SP ETC:s investering på 13 miljoner kronor i en pilotanläggning, köpt i Frankrike och som kommer till Piteå för att driftsättas i december. Syftet är att ta fram en råolja byggd på biobränsle, i huvudsak lignin.
Partners i projektet är, förutom SP ETC, Suncarbon, Preem och Chalmers i Göteborg. Preem köper redan råtalldiesel från Sunpine, men bolaget är intresserat av att det utvecklas fler typer av miljövänliga oljor som kan blandas in i företagets petroleumprodukter.
I ett läge där det hittills plockas upp olja ur jorden motsvarande tre gånger Vätterns vattenvolym, är det bråttom att finna alternativ för att förverkliga målet om en fossilfri bilflotta, menar Sören Eriksson, affärsutvecklingschef vid Preem.
Han ser en styrka i att vidareutveckla värdekedjan, från skogsråvara till färdigt miljövänligt bränsle.
– Vi har satt målet att 2030 ska 25-30 TWh av vår produktion vara baserad på skogsråvara, säger Sören Eriksson, som pekar på att det är helt naturligt att pilotanläggningen placeras i Piteå.
Någon röst vid workshopen ifrågasatte varför anläggningen placeras långt i från marknaden.
– Därför att forskningsinstitutet RISE som äger SP-ETC finns i hela Sverige. Och i Piteå finns kompetens. SP ETC har stor erfarenhet av att bygga den här typen av pilotanläggningar, och vi ville ha ett oberoende forskningsinstitut, replikerade Sören Eriksson.
Han, SP ETC:s vd Magnus Marklund, och Innovationschef Richard Holm, anger inte när investeringen i den nya pilotanläggningen ger resultat, men på sikt hoppas de på en större anläggning, typ Sunpine, som producerar det biobränsle SP ETC är på väg att ta fram.
– Det finns gott om det lignin som utvinns vid massabruk som Smurfit Kappa. Tanken är att använda det och skapa en produkt som skickas till våra raffinaderier i Göteborg, säger Eriksson.
Han säger att det inte är självklart att den produktionsanläggningen placeras vid Smurfit Kappa i Piteå.
– Den kan sättas upp vid vilket massabruk som helst i Sverige där det affärsmässigt ser bäst ut, säger Eriksson.
Den, och annan information fick deltagarna som kom från bland annat skogsnäringen, universitet, länsstyrelsen, Sunpine och Piteå sience park. Det var också meningen att folk från bland annat USA och Nya Zeeland skulle delta, men det satte den nu avslutade flygstrejken stopp för.