Är Piteå bra för alla? Mångfald är i politiska sammanhang ett honnörsord som till vardags uppfattas som något positivt och eftersträvansvärt. Vad det egentligen innebär och hur det ska uppnås råder det däremot olika åsikter om. Och åsikter var det gott om när Piteborna fick stöta och blöta hur invånarna ska känna att "det är hit man kommer när man kommer hem". Stan ska vara välkomnande, folket ska vara trevliga och öppna för alla typer av människor och kulturer.
Workshopen började med att deltagarna bildade en stor ring av stolar där idéer på ämnen för dagen rörande mångfald kläcktes. Därefter diskuterades ett specifikt ämne i 20 vid ett visst bord, innan man kunde välja ett annat bord för att diskutera nästa fråga. Frågorna rörde både stort och smått med mångfalden som bindande länk; boende åt alla, attityder, främlingsfientlighet, bussar på helger, modersmålsundervisning, kvinnors och ungdomars hälsa.
En av deltagarna på workshopen var Mohammed Dukurek, 20 år, från Gambia. Han anlände för två dagar sedan till flyktingförläggningen i Långträsk.
– Svenskar är mycket trevliga och snälla, men jag tycker att det är väldigt kallt, det är is överallt. Jag skulle helst vilja bo där det är mer människor.
Anna-Lena Pogulis som samordnade workshopen var mycket nöjd efteråt.
– Deltagarna tyckte att mångfald är ett viktigt ämne där både kommun och medborgare har ett ansvar. Nu ska vi gå igenom det som alla bord har antecknat så vi har mycket att jobba med i kommande handlingsplan.