Det bekräftar Erik Lindham, kommunikationschef vid Wolt Sverige.
– Vi har inte bestämt exakt datum ännu, men vi etablerar oss i Piteå inom några månader, säger han.
Transportarbetarfacket i Norrbotten är kritiskt mot att Wolt inte anställer sina leverantörer, utan tecknar avtal med de som egenföretagare.
– De tecknar inga kollektivavtal och det bryter mot den svenska modellen, säger Olov Wiklund, ombudsman vid Transportarbetareförbundets avdelning 26 i Norrbotten.
Wolt startade i Helsingfors i Finland 2014 och etablerade sig i Sverige 2016. Efter samgåendet med det amerikanska företaget DoorDasch 2022 finns Wolt nu i 27 länder.
I Sverige finns företaget på 17 platser från Malmö i söder till Umeå i norr.
Men Wolt är nu också i full färd med att etablera sig i Norrbotten. Först i Luleå och sedan i Piteå.
– Vi räknar med att starta i Luleå innan mars månads utgång och i Piteå innan sommaren, som sagt. Då vi sökte 30 leverantörer i Luleå fick vi in 200 som är intresserade, säger Erik Lindham.
Wolts affärsidé är att anlita så kallade "kurirleverantörer". De ska leverera mat och andra produkter från främst lokala restauranger och butiker till kunder som beställer via företagets app.
Kurirleverantörerna är inte anställda av Wolt utan har egna avtal som i praktiken innebär att det verkar som egna små företag. De får betalt per leverans och arbetstiden är inte schemalagd.
Wolts främsta konkurrent, Foodora, finns på över 300 platser runt om i Sverige, med hemleverans av bud på över 70 platser.
Till skillnad mot Wolts leverantörer så är Foodoras bud anställda och företaget har till viss del tecknat kollektivavtal med facket. Foodoras bud har schemalagd arbetstid och är garanterade en grundlön, och får sedan betalt per leverans.
Mats Andersson, ombudsman vid Transportarbetareförbundet centrala kontor i Stockholm, kallar Wolts system för falska egna företag.
– Även om Foodora har alltför låga löner, så är det bättre än att som Wolt gör, anlita leverantörerna som egna företag. De har ingen grundtrygghet som pensioner, försäkringar och annat, som finns med i ett kollektivavtal, säger han.
Erik Lindham anser att Wolts modell är ett komplement till kollektivavtal.
– Vi har absolut inget emot kollektivavtal. Men våra leverantörer säger själva i undersökningar, att de uppskattar den frihet de har med vår modell. Många har andra sysselsättningar bredvid, och vill inte vara anställda, säger han.