Winroths – släkt med ett skiftande livsöde

Den 25 november 1875 slocknade livslågan för mamsell Jenny Winroth, Piteå. Hon gick sitt öde till mötes vid unga år. Endast 24 år gammal fick hon avsluta sin karriär, efter att ha drabbats av kronisk lunginflammation. Ett hårt slag för den blinda modern, som tidigare förlorat såväl make som en son.

Piteå2016-12-15 13:54

I Norrbottens Posten fanns följande infört den 7 december samma år:

”Sistlidne torsdag anförtroddes åt det sista vilorummet de jordiska resterna av en ung tärna, som döden i förtid skördat. Jenny Winroth var dotter till den framstående länge sen avlidne musikern Gustaf Edward Winroth, vars son Theodor som var organist vid tyska kyrkan i Stockholm dött strax efter fadern.

Jenny vars många sällskapstalanger och medverkan för åstadkommandet av förädlade nöjen i vår lilla stad göra henne saknad i en talrik vänkrets. En sörjande hårt drabbad moder, hon är helt blind, står nu ensam. Lägge tiden sitt balsam på det blödande såret. Frid över den hädangångnas minne”.

Jenny Winroth var född i Karlskrona och vid sin död bosatt i kvarteret Stadsvapnet i Piteå tillsammans med sin mor.

Fadern Gustaf Edvard ingick äktenskap 1842 i Stockholm med Kristina Aurora Kjerrman, född i Stockholm. I Karlskrona föddes sonen Theodor och dottern Jenny. Fadern dog 1865 i Söderköping. Theodor var en tid verksam som bokhållare hos handlanden och konsuln Carl August Winroth i Piteå, men flyttade till Stockholm där han dog 1868. Jenny Winroth och hennes mor inflyttade till Piteå efter faderns död i Stockholm. Under sin korta levnad hann Jenny Winroth dock några år verka som musiklärarinna. Modern dog 1908 i Piteå. Jenny Winroth var en av många med efternamnet Winroth, som satte sina spår i Piteå.

Fyra personer ur släkten Winroth från Piteå emigrerade 1876 till Jaffa i Palestina. Det var Ernst August Winroth med familj. I sina minnesanteckningar skriver Paul ­Peter Waldenström, ledare för Svenska Missionsförbundet, bland annat om Ernst Winroth: ”Jag varnade honom och bad honom låta bli. Men ingenting hjälpte. Han fick så visst för sig att Herren snart skulle återkomma och upprätta det tusenåriga riket, så han flyttade till Pale­stina med tvenne barn och en tjänarinna för att där emottaga Herren, när han kom. Emellertid gick det honom där mycket illa. Emellertid grep febern honom och han lades på dödsbädden. Hans hustru sjuknade även, och så vitt jag minnes rätt dogo de bägge inom en vecka”.

Tjänarinnan fick hjälp att återvända hem till Sverige med de två barnen, tvillingar. Under överfarten dog dock ett av barnen.

I den Winrothska släkten som kom till Piteå hade två Le Havre i Frankrike som födelseort. Den mest kände ur släkten i Piteå var Carl August Winroth.

Han var handlande, vice konsul och riddare av Vasaorden. Han föddes i Stockholm 1815 och dog i Piteå 1865, 49 år gammal, efterlämnande maka och fem barn. Dödsorsaken var ”bröstkramp”.

Carl August, son till kammarrättsrådet Jacob Winroth, flyttade till Piteå från Stockholm via Umeå och började sin affärsbana 1839 utan några tillgångar, men utrustad med gott huvud och stor affärsskicklighet. Han var arbetsam och nitisk. Gynnad av medgången blev han ganska snart Pitebygdens förnämste och förmögnaste affärsman.

Han ägde Prins Carls skeppsvarv, en ångsåg, glasbruket i Långvik, en ångkvarn i Storfors och stora lantegendomar. 1852 blev Winroth dansk konsul i Piteå och 1853 även rysk vice konsul.

Han var även direktör för bolaget Oskars källa, som drev en hälsobrunn, belägen vid Prästgårdsgatan i Piteå. Hos familjen bodde även fadern Jakob, född 1765 som flyttade till Piteå 1841, där han sedan avled 1845.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om