Smaken är som baken. Detta gäller i allra högsta grad när det kommer till att bestämma smaken på filen som Norrmejerier ska ha nästa jul. För 2024 är det familjen Berg från Högsböle som har avgörandet i sina händer – eller kanske munnar. Allra mest att säga till om har Wille 5 år. Det var nämligen hans frukost- och kvällsfika-vanor som var anledningen till att familjen fick åka ner till Umeå för att provsmaka.
– Jag såg på Facebook att Norrmejerier hade en tävling där förstapriset var att få åka ner till Norrmejerier i Umeå och prova ut nästa julfil, säger mamma Maria Berg som satte sig och skrev ihop en motivering till varför just de ville åka ner.
Motiveringen var att sonen Wille skulle behöva variera sin kost, som morgon och kväll består av flingor med chokladsmak.
Efter en tid blev Maria kontaktad med beskedet att de vunnit och några dagar före julafton bar det iväg. Familjen fick bo på hotell och väl inne på filfabriken blev det rundvandring och en ordentlig genomgång av produktionen av olika mejeriprodukter. Efter det fick familjen ta plats i testköket och en hel rad med olika filsmaker ställdes fram.
– Jag hade skickat in några smakförslag och expertgruppen i Umeå hade tagit fram ett antal kombinationer, säger Maria som berättar att Wille snabbt fick två favoriter.
Efter det fick Wille själv blanda fil med smakessens i en mätflaska och efter en hel del smakande och jämförande blev det klart. Vilken smak det blir kommer att vara en hemlighet fram till vecka 36 då julfilen för 2024 ska lanseras.
– Då kommer Norrmejerier hem till oss och då ska det tas bilder till paketet och bestämmas namn. Det skulle vara helt magiskt om den fick heta "Willes julfil."
Norrmejeriers julfil tillverkas bara i en viss mängd och då den är slut så är den slut. Populära pepparkaksfilen återkommer varje jul och har blivit en favorit hos många. En jul för några år sedan byttes den ut men då blev det ramaskri och året efter var den tillbaka.
Om mamma Maria och pappa Lars fått bestämma hade det nog blivit en annan sort än den Wille valde.
– Lakritsfilen var riktigt god men den vill man bara äta lite av. Sen finns det andra smaker som är goda i sig men som inte alls passar ihop med fil, då det lätt blir en bismak. Det handlar väl om syra och såna saker, säger Lars.