Varje år till jul är filen med pepparkakssmak återkommande i mejerihyllan men bredvid den får i år även en annan smak ta plats. Förra året fick familjen Berg, som första familjen någonsin, det hedervärda uppdraget att prova sig fram till vad julfilen 2024 skulle smaka.
– Wille har hållit det här hemligt för hela familjen, tills förra veckan. Moster och faster har försökt muta honom med godis och allt möjligt men han har inte velat säga, berättar mamma Maria Berg hemma i köket i Högsböle.
Det var tack vare henne och hennes motivering till att Wille kunde behöva lite variation i frukost- och kvällsmaten, bestående av chokladflingor i fil, som gjorde att Norrmejerier bjöd in just dem till mejeriet i Umeå förra december. Där fick Wille med familj smaka sig fram till den vinnande smaken. Förhandsfavoriten med chokladsmak gick inte hem.
– Man tänker att cholkladpuffar i fil är jättegott, men när de har legat ett tag i fil så var det inte gott, säger pappa Lars Berg.
I stället blev det en mer julklingande smak. Bland smakförslagen fanns nämligen små fluffiga vitrosa tomtar, även kända som skumtomtar.
– Det var Wille som gillade det och det var bland de smaker som inte skar sig, berättar Lars Berg och Maria Berg fyller i:
– Vi tyckte inte att det smakade tillräckligt mycket så då fick Wille prova fram så det blev rätt mängd och smak.
Julfilen "Willes skumtomtar" finns tillgänglig i handeln från och med den 4 november men Wille Berg var den första att få filen hem. Levererade den gjorde mjölkbonden Ulla Bergström, Algots gård i Svensbyn, genom att överraska med att komma hem till femåringen med familj.
– Det är viktigt för oss att knyta band till konsumenten så man förstår de mervärden vi gör förutom mjölk, som öppna landskap till exempel, säger Ulla Bergström.
Wille Berg har haft påtryckningar från olika håll för att avslöja smaken, men inte ens på förskolan har han låtit hemligheten avslöjas. Han har dock haft en taktik.
– Jag har sagt att det ska vara jordgubbssylt, säger han.