Wallquists ande svävade över deltagarna

Christer Andersson, Arvidsjaurs vårdcentral, fick sin berömde föregångare, Lappmarksdoktorn Einar Wallquists ande att sväva över konferensdeltagarna i Pite havsbads kongresshall när ST-dagarna invigdes på onsdagen.

Piteå2008-01-31 00:00
PITEÅ (PT)

- Doktorn kan komma! sade Andersson avslutningsvis med en anspelning på Wallquists första och kanske mest kända bok från 1935.

Inspirerad av Doktorn

- Som glesbygdsdoktor måste man vara beredd på vad som helst när som helst, sade Christer Andersson som uppenbarligen trivs i den rollen och gärna ser att någon eller några av de blivande specialister i allmänmedicin som nu besöker Piteå ska flytta till övre Norrland och arbeta praktiskt med glesbygdsmedicin.

Själv blev skåningen Christer Andersson inspirerad av Einar Wallquist, som hade slutat sin långa gärning som provinsialläkare några år innan Andersson kom till Arjeplog.

- Einar Wallquist ville bli odödlig och frågan är om han inte kommer att att lyckas med det, han är känd i hela världen, sade Andersson, som dock inte förteg att Lappmarksdoktorn ingalunda var en okontroversiell person och en man som kunde vara nog så rapp i munnen.

När Einar Wallquist kom till Arjeplog som ung läkare 1922 bodde i runt tal 400 personer i Arjeplogs kyrkby, övriga 3 000 invånare i området bodde ute i glesbygden. Två tredjedelar av befolkningen saknade vägförbindelse.

Spännande bygd

Det var en spännande outforskad bygd för en nyfiken ung medicinare från Dalsland. Men förhållandena var svåra för många Arjeplogsbor. Inte bara lungsoten grasserade, utan även fetsot, hjärtsot, gulsot och gruvsot det vill säga silikos. Människor led av bristsjukdomar, infektionssjukdomar och inte så få omkom genom ond bråd död.

Wallquist hade ett osofistikerat, enkelt men genialiskt journalsystem, han förvarade alla journaler i en skokartong på Arjeplogs sjukstuga, berättade Christer Andersson som numera är anställd vid Arvidsjaurs vårdcentral.

En dos bikarbonat

Det var även Einar Wallquist som fick Christer Andersson att börja forska i den tidigare så mystiska "rödsjukan" eller "släktsjukan", porfyri. Wallquist brukade ordinera en knivsudd bikarbonat och ännu den dag som i dag är finns det de Arjeplogsbor som intar sin dagliga dos bikarbonat för säkerhets skull.

För att få söderifrån kommande konferensdeltagare att förstå vidden av avstånden här uppe, sade Christer Andersson att det är som om en göteborgare skulle behöva resa till Malmö för att få sjukhusvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om