”Vuxna beter sig respektlöst”

Stadens epor har debatterats friskt de senaste veckorna. ­Kompisarna Viktor Westerlund, Jenny Albiin och Karin Cavén är trötta på att bli ­dåligt behandlade i trafiken.

Liam Flintberg, 16, kör epa för att det är kul och för att det finns en gemenskap.

Liam Flintberg, 16, kör epa för att det är kul och för att det finns en gemenskap.

Foto: Linnea Lundström

PITEÅ2019-08-30 07:00

På Noliaparkeringen är stämningen lugn. Klockan är sju på kvällen och epa-förarna Viktor Westerlund, Jenny Albiin och Karin Cavén sitter på motorhuven till Viktors Volvo 744 och snackar. Det är så de ofta umgås om kvällarna – träffas, spelar musik från någons bilstereo eller kör runt i kvarteren.

– Det är en gemenskap, säger Karin Cavén.

I hennes Volvo 740 trängs en stor mängd doftgranar om utrymmet under backspegeln. På instrumentbrädan står en flaska ”Poppy”, en eldriven luftfräschare vars doft inte går att beskriva på något annat sätt än ”epa”. När de kör förbi kan man ibland känna lukten i fartvinden.

Sedan epa-traktorerna gjorde entré på Piteås gator har det svurits tyst efter dem. De senaste veckorna har debatten blivit desto mer högljudd, inte minst efter olyckan i Böle i början av augusti. Framför allt råder en sorts generell illvilja mot epor som kör i laglig hastighet (30 kilometer i timmen) och därför stannar upp trafiken på enfiliga vägar. Det har både Viktor, Karin och Jenny fått erfara.

– Folk pekar fuck you, svär och tutar fast det inte finns någonting vi kan göra, det stressar bara upp oss istället. Flera gånger har det hänt att bilister gör farliga omkörningar trots att det är enfiligt. Det är ju olagligt, säger Viktor Westerlund.

– Och det är ju bara vuxna som beter sig så. Bilister. Vi har tagit AM-körkort och tar ansvar för det, då tycker man ju att de med B-körkort borde ta samma ansvar, fyller Jenny Albiin i.

Plötsligt bryts lugnet på Noliaparkeringen. Från ingenstans dyker upp emot åtta andra epa-traktorer upp. Modellerna skiftar, mängden doftgranar och luddiga backspegelstärningar gör det inte. Ur nedvevade rutor hänger ungdomar ut och byter ord med varandra. Någon tutar, kanske är det framför allt för att busa när de ser att PT:s filmkameror är framme, någon varvar motorn.

Liam Flintberg berättar att han körde på Nolia-parkeringen en kväll då en äldre man kom fram och slog in en sten i epans kaross. En buckla mellan förardörren och bakre passagerardörren vittnar om händelsen.

– Jag blev arg, men efteråt brydde jag mig inte så mycket. Det är ju tråkigt att någon vill göra så, säger han.

Vilma Högberg har en Porsche Cayenne som är ombygd till en epa-traktor. När hon var ute och körde spottade en förbipasserande fotgängare på hennes huv.

– Varför gör någon så? Folk reagerar på att det är en ombyggd Porsche, det är ju avundsjuka. Men det är bara äldre som håller på så, säger Vilma.

Jenny Albiin tycker att epa-kulturen i Piteå bidrar till en positiv trend.

– Epa-förare väljer hellre att hänga med varandra på parkeringar eller skruva i nåt garage än att dricka alkohol eller ta droger.

– Vi är ju väl medvetna om att vissa som kör epa inte följer lagarna. Men vi som gör det är trötta på att bli dragna över samma kam, säger Karin Cavén.

Viktor Westerlund tycker inte att bilister tänker på de farliga konsekvenser som kan komma av det aggressiva beteendet i trafiken.

– Till slut kommer det hända en olycka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!