Volvo satsar på Piteolja - affären ger 14 nya jobb

ENERGI. Tekniken att utvinna drivmedel från svartlut vid Chemrecs pilotanläggning i Piteå tilldrar sig allt större intresse. I går meddelades att även Volvo går in som delägare. Samtidigt utökas personalstyrkan från sju till 21 personer.- Vår vision om Piteå som energikommun börjar förverkligas, säger Erik Persson, näringslivschef.

Piteå2007-01-25 00:00
I lördags kunde PT, som första tidning, avslöja att riskkapitalbolaget VantagePoint Venture Partners, USA, deltar i en riktad nyemission i det svenska bolaget Chemrec AB. I det amerikanska bolaget verkar Bernie Bulkin, som bland mycket annat är miljörådgivare till Storbritanniens premiärminister Tony Blair. Han var tidigare chefsforskare i oljekoncernen British Petroleum, BP, i 19 år.

I går kom bekräftelsen att Volvo, via sitt riskkapitalbolag Volvo Technology Transfer, VTT, gör samma sak.

Totalt satsar de båda nya ägarbolagen runt 70 miljoner kronor skriver tidningen Ny Teknik i sin nätupplaga.

Bulkin ny ordförande

Enligt uppgifter till PT blir Bulkin även Chemrecs nye styrelseordförande.

- Med vår nya ägarbas får vi den finansiella styrka som behövs för en accelererad marknadsintroduktion av teknologin. Chemrec har alltid varit ledande men får nu resurser att bli en mycket stark partner till massaindustrin över hela spektrumet från teknologiutveckling till projekt för uppförande av anläggningar, säger Max Jönsson, Nykomb Synergetics, tidigare helägare av Chemrec.

Sedan några år tillbaka driver Chemrec en pilotanläggning intill Smurfit Kappas pappersbruk i Piteå. Det är där den nya tekniken testas.

"Överlägsen teknologi"

Det fiffiga med processen är att man av skogen först kan tillverka papper och sedan drivmedel eller el av restprodukten svartlut. Det blir alltså ingen konkurrens om råvaran.

Samtidigt återvinns kokkemikalierna i svartluten.

Pappersindustrin får dessutom en helt ny intäktskälla.

- Vi har utvärderat flera teknologier inom konvertering av trä-biomassa till gröna drivmedel eller el och ser stor potential i Chemrec då deras teknik är både väl framskriden och på vetenskaplig bas överlägsen alternativen, förklarar Bernie Bulkin, i ett pressmeddelande till Piteå-Tidningen.

Energiinnehållet i svartluten vid alla massabruk i Sverige skulle teoretiskt kunna ersätta upp till tjugofem procent av all bensin och diesel i Sverige eller ge ett tillskott av grön el motsvarande upp till fem procent av landets elförbrukning.

Ny teknisk avdelning

- Förgasning av svartlut är den i särklass mest energieffektiva användningen av biomassa med en mycket hög verkningsgrad, säger Jonas Rudberg, vd för Chemrec.

Antalet anställda kommer att utökas från sju till 21 personer. Företaget ska bland annat bygga upp en ny teknisk avdelning med åtta ingenjörer.

- Fantastiskt kul även om inte alla tjänster hamnar i Piteå, men kommunen hamnar i internationellt fokus för forskningen kring nya biobränslen, säger Magnus Wikman, näringslivsutvecklare.

Nästa år påbörjas projekteringen av en demonstrationsanläggning som beräknas bli klar i början av 2011. Tack vare de nya ägarna och den växande organisationen kan Chemrec snabbare gå från forskning till kommersialisering.

En vid varje bruk

- Vi bidrar till att produktion av andra generationens gröna drivmedel kommer igång samtidigt som vi hoppas skapa värden för ägarna, betonar Anders Brännström, vd för VTT.

På sikt är förhoppningen att anläggningar för svartlutsförgasning ska finnas vid samtliga 23 svenska massabruk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om