VM-ikonen vill slå hål på myten: "Ett gammalt synsätt"

Om en dryg månad gör Alba Boström, 20 år, VM-debut i styrkelyft. Nu vill Piteåbon inspirera andra unga tjejer att strunta i kroppsidealen och våga träna med fria vikter. "Det finns en gammal myt om att kvinnor inte ska ha muskler", säger hon.

Den 27 september ska Alba Boström tävla på VM i Halmstad, vilket innebär att en stor dröm går i uppfyllelse. Nu vill Piteåbon ingjuta mod i andra, både tjejer och killar, att våga satsa mot sina mål.

Den 27 september ska Alba Boström tävla på VM i Halmstad, vilket innebär att en stor dröm går i uppfyllelse. Nu vill Piteåbon ingjuta mod i andra, både tjejer och killar, att våga satsa mot sina mål.

Foto: Andreas Elvstrand

Piteå2021-08-23 10:48

Det var i vintras som Alba Boström flyttade från Sundsvall och bosatte sig i Piteå. Hon har snabbt blivit en ikon i stan. Inte minst bland unga tjejer. 

– Väldigt många kommer fram och tycker att jag är jätteinspirerande. Tidigare har de trott att tjejer inte kan lyfta tungt eller vara starka, berättar hon.

Alba Boström förstår dem. Hon minns hur hennes egen bild av olika sporter formades under uppväxten. 

– Det tog exempelvis flera år innan jag insåg att ishockey var något även tjejer kunde hålla på med. Jag tror att mycket handlar om vilka idrotter som visas på tv. När jag såg tjejer delta i något var det främst i fotboll och ridsport, därmed tänkte jag inte på alla andra sporter som fanns där ute.

Vidare tror hon att kroppsideal spelar stor roll i hur tjejer väljer att träna. 

– Det finns en gammal myt om att kvinnor inte ska ha muskler. Det är ett gammalt synsätt, men ändå finns fortfarande många som tror att kvinnor blir väldigt biffiga och kommer att se ut som män om de styrketränar. Men fysiologin fungerar inte så, säger Alba Boström samtidigt som hon betonar att det heller inte är något fel med att vara "biffig". 

Hon fortsätter: 

– Ofta hör man kvinnor säga att de vill gå ner i vikt. Då brukar de springa, vilket är jättebra träning, men ofta är styrketräning det bästa för att nå de olika mål som folk brukar ha. Tyvärr vågar många kvinnor inte träna med fria vikter, eller med tunga vikter under en skivstång. I stället tränar de mestadels med maskiner och då brukar det vara konditionsmaskiner, ofta löpbandet, som gäller. 

undefined
Alba Boström tycker att fördelarna av träning med fria vikter är många.

Nu vill Alba Boström ingjuta mod i alla som inte vågar. Via en egen hemsida tar hon emot beställningar av träningsprogram och bokningar av föreläsningar. 

– Till exempel skulle jag gärna komma ut till skolor, träffa elever och berätta vad styrkelyft gett mig. Jag önskar att fler ungdomar, både tjejer och killar, ska våga sig in i den här världen och upptäcka hur självkänslan kan stärkas med hjälp av styrketräning. 

Ingen ska behöva vara rädd för att gå till gymmet, oavsett hur man ser ut eller på vilken nivå man tränar.

– Jag är tjej och ganska liten, men ändå jättestark. Jag vill visa att ingenting är omöjligt och att det aldrig är för sent att börja. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!