Nämndens viteshot ökar i Piteå

För att råda bot på den ökade frånvaron i Piteås skolor har kommunen blivit hårdare med anmälningsrutiner och vitesförelägganden.

För att stävja den ökade frånvaron i grundskolan har kommunen blivit hårdare med att utfärda viten när skolplikten inte följs.

För att stävja den ökade frånvaron i grundskolan har kommunen blivit hårdare med att utfärda viten när skolplikten inte följs.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2021-07-03 19:00

Hemmasittarna

Antalet elever med hög skolfrånvaro ökar i Sverige och så även i Piteå. Som ett led i att vända utvecklingen har barn- och utbildningsnämnden (Bun) blivit hårdare med att utfärda viten till vårdnadshavare vars barn inte är i skolan. Sedan 2020 har 12 vårdnadshavare hotats med att tvingas betala för barnens frånvaro.

– Vi måste reagera snabbare och det är något vi jobbar med i nämnden just nu. Det är lättare att rädda upp en svår situation om man börjar i sjuan snarare än i nian, då det kanske inte finns så mycket till betyg att rädda, säger Louise Mörk, ordförande för Bun.

Sedan 2018 har 124 ärenden med hög frånvaro rapporterats till Bun:s arbetsutskott. Detta är en markant ökning jämfört med tidigare år. Louise Mörk förklarar ökningen dels med ökningen av frånvaron, men också med nämndens ökade fokusering på problemet. 

– Runt om i landet har problemet med hemmasittare och hög skolfrånvaro ökat, så Piteå sticker inte ut i den bemärkelsen. Vi från nämnden har också blivit hårdare i den här frågan. När en elev inte är på skolan så ska det rapporteras till oss, och skolorna har blivit duktigare på den biten.

Trots det ökade antalet frånvaroärenden i nämnden är det fortsatt få vitesförelägganden som skickas till förvaltningsrätten för godkännande. Sedan 2013 har endast fyra ärenden skickats vidare till rätten och av dessa har endast ett blivit godkänt. Louise Mörk säger att de flesta vårdnadshavare arbetar tillsammans med nämnden för att hitta en lösning och att viten därför sällan blir aktuellt i praktiken. 

– Det kan vara så att föräldrarna gör allt de kan för att barnet ska vara i skolan men att frånvaron beror på andra orsaker. Då går man inte vidare med dem till nämnden, säger Louise Mörk.

Under vårterminen 2021 hade 21 elever i Piteå kommun en frånvaro på mer än 50 procent. Över 300 elever rapporterades ha en frånvaro som översteg 20 procent. Trots detta är Louise Mörk optimistisk vad gäller skolornas förmåga att hantera saken.

– Vi är väldigt duktiga i Piteå på att hitta lösningar för de elever som har det svårt. Våra nyanställda socionomer jobbar mycket med frånvaro, och Elevhälsans frånvaroteam är väldigt uppskattat. Vi har också Tallbacka, som är en särskild undervisningsgrupp för elever med behov av särskilt stöd. Vi jobbar också med att titta på hur andra kommuner jobbar med den här frågan.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!