Viteshot för bristande riskbedömning

Kommunen hotas av vite om man inte åtgärdar brister inom delar av vården som omfattar svåra/tunga lyft. Arbetsmiljöverket har genomfört årliga inspektioner i Piteå sedan 2007 och bedömer att brister kvarstår.

Tunga lyft inom vården kan orsaka belastningsskador hos personalen. Nu hotas kommunen av vite av Arbetsmiljöverket som anser att det bland annat finns brister i riskbedömningen inför förflyttning av omsorgstagare. (Arkivbild)

Tunga lyft inom vården kan orsaka belastningsskador hos personalen. Nu hotas kommunen av vite av Arbetsmiljöverket som anser att det bland annat finns brister i riskbedömningen inför förflyttning av omsorgstagare. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2010-03-19 06:00
Tunga och komplicerade lyft av vårdtagare i hemtjänsten, på äldreboenden och inom personlig assistans, ger upphov till belastningsrelaterade skador för personal inom vård och omsorg. Mot bakgrund av detta genomförde Arbetsmiljöverket under 2007 inspektioner vid sju äldreboenden i Piteå. Tanken med inspektionerna var att kontrollera hur kommunen undersöker och riskbedömer förflyttningar av enskilda omsorgstagare och hur man utifrån det vidtar åtgärder för att förebygga belastningsskador hos personalen.
Bristande metoder
Det visade sig då finnas brister i metoderna för att undersöka och bedöma riskerna för ohälsa och olycksfall vid arbete med enskilda omsorgstagare. Exempel på där personal utsattes för olämpligt stora och riskfyllda fysiska belastningar i samband med förflyttningar av vårdtagare fanns i så gott som alla besökta äldreboenden.
Det ställdes krav på åtgärder och 2008 genomfördes uppföljningsbesök vid äldreboendena. Det framkom då att bristerna kvarstod.
I februari och maj 2009 gjorde Arbetsmiljöverket inspektioner inom hemtjänsten och den personliga assistansen. Även där framkom brister.
Brister som sedan kvarstod vid uppföljande inspektioner i december 2009.
Olämpligt stor kraftutövning
Det underlag för undersökning och riskbedömning som skickats ut av kommunen hade inte använts av ett flertal hemtjänstgrupper.
Det visade sig också att nattpatrullens arbete hos enskilda omsorgstagare inte hade undersökts och riskbedömts.
Arbetsverkets sammantagna bedömning är att personal inom personlig assistans, hemtjänst och äldreboenden, i många fall tvingats arbeta med olämpligt stor kraftutövning i dåliga arbetsställningar som riskerar belastningsskador.
Man anser också att det underlag som kommunen tagit fram inte ger tillräckliga förutsättningar för att kunna identifiera vilka arbetssituationer som medför skaderisker.
Enligt Arbetsmiljöverkets underrättelse ska kommunens synpunkter vara Arbetsmiljöverket tillhanda före den 15 mars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om