Vita villor ska undvikas – Moderaterna kritiska

Samhällsbyggnadsnämnden vill stoppa vita villor och plegeltak på landsbygden. De som söker bygglov bör istället söka inspiration av den traditionella Norrbottensgården. Daniel Bergman (M) är kritisk. "Landsbygden är inget museum."

Ny bebyggelse ska anpassas till odlingslandskapets karaktär. Vita villor går bort enligt samhällsbyggnadsnämndens beslut. (Arkivbild)

Ny bebyggelse ska anpassas till odlingslandskapets karaktär. Vita villor går bort enligt samhällsbyggnadsnämndens beslut. (Arkivbild)

Foto: Frida Enberg

Piteå2021-05-09 18:45

Samhällsbyggnadsnämnden behandlade på förra mötet tre ansökningar om förhandsbesked om bygglov i Sjulnäs respektive Svensbyn. Samtliga förhandsbesked godkändes, men med ett tydligt förbehåll: Framtida bebyggelse och utemiljö ska anpassas till landskapets karaktär.

"Med fördel bör bostadshuset söka inspiration i traditionella hustyper som är vanligt förekommande i Södra Norrbottens landsbygd. För bostadshuset är det den långsmala Norrbottensgården, i en eller en och en halv plan", står det i beslutet.

Att söka inspiration betyder inte att man behöver kopiera gamla hus utan att orientera sig på de traditionella byggnadernas proportioner, taklutning samt tak- och fasadmaterial. Även valet av färg och kulör bör anpassas till omgivningen.

"Fasaden kan med fördel målas med faluröd slamfärg. Vita fasader bör i den här kontexten undvikas. Lämpliga val för taktäckning är grå pannplåt, alternativt bandplåt eller röda lertegel. Tegelliknande plåttak (”plegel”) bör undvikas."

Daniel Bergman (M) ville stryka skrivningarna och fick stöd av flera nämndsledamöter från oppositionen. Enligt honom är det fel att detaljstyra hur villorna på landsbygden ska se ut.

– Det här innebär att man till exempel inte skulle kunna bygga en ny-funkisvilla på landsbygden. Om det är det folk vill bygga så måste man även tillåta det, säger Daniel Bergman.

Han anser att det är fel att nämnden efterfrågar "röda pastischvillor som påminner om forna norrbottensgårdar" och att den som vill bygga modernt och kontinentalt är förvisad till centrala stan eller skärgården för att genomföra sin husdröm på landet.

– Alla arkitektur har sin tid och även sin charm. Varför ska man bara få bygga en villa med stora fönster och fin utsikt mot havet men inte mot en fin äng eller åker om man vill ha den utsikten? Det är säkert jättemånga som skulle vilja det.

Daniel Bergman är också kritisk till de långtgående rekommendationerna om vilken taktyp som ska väljas och vilken fasadfärg som ska undvikas.

– Att börja detaljstyra färg på tak och fasad tycker jag är att ta i. Landsbygden är inget museum.

Daniel Bergman ser risken att skrivningarna i nämndens beslut innebär att framtida bygglov nekas.

– Jag är rädd att man kommer använda det här som skäl för att neka en modernare villa på landsbygden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!