Hon konstaterar att det naturligtvis finns personer som behöver utveckla språket men hon har svårt att kalla det för ett utbrett problem.
Men hur säkerställer ni att språkkunskaperna är tillräckliga hos dem som anställs?
– Fullt ut klarar vi inte att säkerställa att alla anställda behärskar språket till hundra procent men alla anställningar föregås ju av en process med flera olika steg. Oavsett var man kommer ifrån.
De som vill jobba inom omsorgen söker via en extern tjänst och hamnar i kommunens system. Därefter tas telefonkontakt och de som kan bli aktuella för anställning, svenskfödda såväl som utrikesfödda, får också genomföra en enklare dokumentationsövning då detta är en viktig del i arbetet.
– Vi tar givetvis också referenser för att bedöma att sökanden är lämplig för arbetet.
Av de cirka 500 sökanden till årets sommarvikariat erbjöds ungefär hälften anställning.
– Så det är ju inte alla som söker som får jobb, det sker ett urval, men de flesta som söker vikariat inom omsorgen saknar formell utbildning och det i sig är ju en väldigt stor nackdel, konstaterar hon.
Får ni ge avkall på kravet på språkkunskaper för att fylla vikariebehoven?
– Det är svårt att svara ja eller nej på. Alla kan kanske inte perfekt svenska men det är ju en gradering. Vi vill förstås att alla anställda ska kunna svenska både i tal och skrift så bra som möjligt, oavsett var man kommer ifrån, men det är en utmaning.
Att Gunnar Larsson (se separat artikel) fått till svar att om den personal som kommer hem till honom inte passar så får han vara utan hemtjänst, har hon svårt att tro.
– Det skulle förvåna mig väldigt mycket om en chef svarat så. Vår ambition är att få våra brukare nöjda så långt det går.
Ser du några risker med bristande språkkunskaper inom exempelvis hemtjänsten?
– Absolut kan det finnas risker om kommunikationen inte är hundraprocentig men jag känner inte till några incidenter.
Däremot kan missförstånd ske och handling är till exempel inte alltid så enkelt, säger Helena Magnusson och berättar om en brukare som ville ha dammsugare.
– Att det handlar om en kaka är kanske inte det man lärt sig när man studerat svenska språket.
Hon har också hört brukare som klagat på att en person med utländsk härkomst frågar för mycket.
– Men jag tycker man ska se det som en god vilja att se till att saker blir rätt.