Socialtjänsten i Piteå har sedan tidigare beslutat att personal på avdelningar som är drabbade av covid-19 ska bära skyddsvisir i förebyggande syfte.
Nu går man ett steg längre och inför visir för all personal som arbetar nära brukare som är över 70 år samt personer som tillhör andra riskgrupper. Det är socialtjänstens stabs ledning som står bakom beslutet.
– Vi ser det som en förstärkt skyddsåtgärd för att minska smittspridning, säger Fredrik Sjömark, socialchef i Piteå kommun, som är besviken över att Region Norrbotten inte har låtit testa större delar av personalen.
– Det är viktigt för oss för att förebygga smittspridning. Jag hoppas att de får igång testningen skyndsamt, säger han.
I dagsläget finns nio bekräftade fall av covid-19 på Piteå kommuns särskilda boenden för äldre. De personerna är isolerade.
Inriktningsbeslutet för att öppna ett separat korttidsboende för covidsjuka på Ängsgården står kvar. Även fortsättningsvis gäller dock att personer med covid-19 i första hand ska vårdas i bostaden oavsett om det är inom hemtjänst, särskilt boende eller en gruppbostad.
– Det möjliga korttidsboendet handlar i första hand om att möta ett vårdbehov och samtidigt kunna begränsa smittspridning i de fall där isolering inte är möjlig. Det kan till exempel handla om pigga men covidsjuka och dementa personer som riskerar att smitta andra eftersom vi inte kan begränsa deras rörlighet hur som helst, säger Fredrik Sjömark.
Socialchefen hoppas att de inte behöver starta upp det speciella korttidsboendet.
– Men det känns bra att vi har den möjligheten i beredskap och att vi genom inriktningsbeslutet snabbt kan öppna boendet.
Fredrik Sjömark poängterar också att all vård av covidsjuka personer inom Piteås socialtjänst sker under ledning av läkare.
– Det är även läkaren som gör bedömningen om personer ska stanna kvar i sin boendeform, om de kan flyttas och om personen behöver läggas in på sjukhus.
För patienter med bekräftad covid-19 gäller även fortsättningsvis att kohortvård och omsorg bedrivs i personens bostad.
– Kohortvård betyder att personal som arbetar med sjuka brukare inte arbetar med friska. I dagsläget har vi delat upp det så att det är så få personal som möjligt som arbetar med personer som testats positivt för covid-19, säger Fredrik Sjömark.