Vishing vanlig bedrägerimetod mot äldre

Kortbedrägerier, mobilt bank-id, säkerhetsdosor, koder, identifiering och visching. Sparbanken Nord har fullt sjå med att hjälpa kunder som utsatts för bedrägerier av olika slag.

Thomas Nordberg, kontorschef på Sparbanken Nord, är upprörd över bedragarnas hänsynslöshet. (arkivbild)

Thomas Nordberg, kontorschef på Sparbanken Nord, är upprörd över bedragarnas hänsynslöshet. (arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2019-01-04 20:00

Den senaste tiden har vishing (voicephising – kombination av falska telefonsamtal och e-postmeddelanden) seglat upp som en vanligt förekommande bedrägerimetod. Vishing innebär att en person blir uppringd av en bedragare som utger sig för att vara från exempelvis banken, eller någon stor butikskedja, för att lura till sig personlig-, finansiell- eller säkerhetsinformation.

Drabbade personer tar ofta kontakt med banken efter att deras konton tömts på pengar.

– Det är ett elände hur folk drabbas. Uppringarna är väldigt slipade. De börjar ofta med att skapa oreda och osäkerhet där de till exempel säger att personen utsatts för ett bedrägeri och ska få hjälp med att få tillbaka pengarna. De kan också säga att någon fått sitt lån beviljat. När den uppringde säger att den inte tagit något lån erbjuder sig bedragaren, som kanske säger sig ringa från banken eller polisen, att avsluta lånet efter att den uppringde identifierat sig med sin bankkod. Sätten är många, säger Thomas Nordberg, kontorschef på Sparbanken Nord.

Han är upprörd över hur hänsynslöst bedragarna agerar.

– Bedragarna spelar på människors godtrogenhet. Då det gäller vishing är det ofta äldre som drabbas. 2017 var ett rekordår med enormt många drabbade. 2018 blev det värre. De senaste månaderna har brotten mot äldre ökat tre till fyra gånger, jämfört med samma tid 2017.

Kan man få tillbaka pengar om man blivit lurad?

– Det kan man få. Vi går igenom loggar och ser vad som hänt. Varje fall är unikt. Det vi kontrollerar är om det förekommit oaktsamhet, säger Thomas Nordberg och förklarar att det blivit svårare för banken att hinna stoppa ett bedrägeri.

Tidigare kunde pengarna ligga kvar en tid på kontot innan de fördes över men numera går allt fort.

– Det handlar om minuter, men får vi snabbt veta att något hänt på kontot så kan vi spärra kontot eller frysa pengarna.

Thomas Nordberg beskriver de ökande bedrägerierna som ett samhällsproblem som behöver få ett slut. Han tycker det är bra att bankerna tillsammans med polisen tar ett grepp om frågan.

Då det gäller tekniska lösningar, enkelhet kontra säkerhet, ser han en komplex fråga där Sparbanken Nord valt att behålla sin kontanthantering.

– Det ligger ju ett ansvar hos banken också. Alla kunder vill inte ha digitala lösningar.

Tekniken förenklar för många men lämnar också luckor som förslagna bedragare utnyttjar. Nya tekniska hjälpmedel som ska skydda kunden och förhindra bedrägerier är på gång.

Falska samtal

Vishing (voice phising – kombination av falska telefonsamtal och e-postmeddelanden) innebär att en person blir uppringd av en bedragare som utger sig för att vara från exempelvis banken, för att lura till sig personlig-, finansiell- eller säkerhetsinformation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!