Vinterns elkris kan vara över: "Går mot ljusare tider"

Månadens elräkning var rekordhög för många då priset på elbörsen låg på över två kronor per kilowattimme. Men i januari har elpriset i Norrbotten sjunkit och nu kan den värsta elkrisen vara över. "Vi går mot ljusare tider", säger Magnus Thorstensson vid Energiföretagen.

Magnus Thorstensson, elmarknanadsanalytiker, menar att vädret spelar en stor roll för prisbilden på el. Han tror också att den värsta tiden med höga elpriser är över.

Magnus Thorstensson, elmarknanadsanalytiker, menar att vädret spelar en stor roll för prisbilden på el. Han tror också att den värsta tiden med höga elpriser är över.

Foto: Mattias Jonsson (liten bild) Maria Johansson (arkivbild)

Piteå2023-01-24 19:30

Det rörliga elpriset i elområde 1, där Norrbotten ingår, kostade i december i snitt 2,06 kronor för en kilowattimme. På det fick kunderna betala elskatt, moms och nätavgifter vilket orsakade rekordhöga elräkningar för norrbottningar med rörligt elavtal. Bland annat fick Thomas Burman, från Norrfjärden, betala över 23 000 kronor för sin elräkning.

Men den här månaden har priset sjunkit och februaris elräkning ser ut att bli betydligt billigare. Snittpriset så här långt ligger under 80 öre för en kilowattimme och på onsdagen kostar det rörliga elpriset 27 öre.

– Det är vädret som spelar roll, och senaste tiden har det varit milt och dessutom har det blåst mycket i Sverige och ute på kontinenten. Eftersom att vi har ett energisystem som är väderberoende kommer vi framöver att få leva med större prissvängningar, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker vid Energiföretagen.

Andra faktorer som orsakade höga elpriser i december var en besvärlig isläggning för vattenkraften och att Oskarshamns kärnkraftverk var bortkopplad från elnätet då man var tvungen att reparera ett mindre fel på reaktorns generator. Det här är åtgärdat och nu är även Europas gaslager välfyllda. För svenska hushåll är gaspriset av stor vikt. När stora delar av Europa använder gas för uppvärmning och elproduktion får det konsekvenser även för elpriserna i Sverige.

– Det som händer på kontinenten smittar av sig ända upp till er som bor i elområde 1. Den höga prisnivån på kontinenten har sjunkit eftersom att det varit varmt där och man har inte behövt använda lika mycket gas som man fruktade.

Magnus Thorstensson tror att den värsta elkrisen med höga priser är över även fast han betonar att mycket beror på vädret.

– Visserligen har vi februari framför oss där det brukar smälla till och bli kallt med höga priser som följd. Men vi går mot ljusare tider då vi har de varma månaderna framför oss. Ni i norra Sverige har dessutom de bästa förutsättningarna med mycket vind och vattenkraft, säger han och fortsätter:

– Nu gäller det för vattenkraftsägarna att titta när vårfloden kommer för då vill man ha så tomma magasin som möjligt, vilket gör att värdet på vattnet sjunker som påverkar elpriset, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!