Säsongen för vinterkräksjuka brukar sträcka sig mellan november och april och statistiken över antalet sökningar på ordet vinterkräksjuka visar att spridningen nu har tagit fart i samhället.
Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten, har dock inte fått några rapporter om att den smittsamma sjukdomen nått länet. Men han konstaterar att sökningarna på ordet "vinterkräksjuka" ökat på 1177 enligt Folkhälsomyndighetens hemsida, vilket är ett tydligt tecken.
– Det har dragit igång i södra Sverige nu, det brukar ofta börja där, säger han.
Han konstaterar samtidigt att konsekvenserna de senaste åren inte varit lika besvärliga som tidigare.
– Man blivit bättre på att skydda patienter både inom landsting och kommun. Vi kommer dock aldrig undan vinterkräksjukan – det är lika säkert som att tomten kommer.
På vilket sätt skyddar man patienterna?
– Framför allt är man medveten om situationen och bra på att ta hand om patienter som insjuknat, isolera dem och säga till anhöriga att inte komma. Men den stora vattendelaren är att man lärt sig städa bort viruset där en vinterkräksjuk patient har legat med städdukar som innehåller klor. Förut smittades många på salen.
Elisabeth Fjällström, för- och grundskolechef, meddelar att det varit en ovanligt lugn höst sjukdomsmässigt, men att det nu börjar hända saker.
– Bemanningsenheten ser en markant ökning av både sjukdom och vård av sjukt barn i förskola och skola de senaste två veckorna. Men vi vet inte om det är influensa eller vinterkräksjuka.