Vinterkräksjukan slog till på Munkberga

Vinterkräksjukan är här med allt vad det innebär. På Munkbergas äldreboende slog magåkomman till förra helgen. Utbrottet drabbade både personal och boende och man fick ta in extrapersonal för att hålla uppe verksamheten.

Att tvätta händerna ofta och använda handsprit minskar risken för att drabbas av vinterkräksjuka.

Att tvätta händerna ofta och använda handsprit minskar risken för att drabbas av vinterkräksjuka.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /

PITEÅ2012-11-07 06:00

Extremt smittsamma vinterkräksjukan har haft sina första utbrott i kommunen. Förra helgen drabbades Munkbergas äldreboende, först på avdelningen Brogården för att sedan sprida sig.

- I helgen som var kom smittan till Strandgården som är en boendeenhet mitt emot Brogården, säger Inga-Britt Kemi, som jobbar på Munkberga.

Många drabbade
Av de sammanlagt tio boende på Strandgården insjuknade sju. Fem ur personalen fick det också medan två klarade sig.

- Det blev lite körigt när så många fick det samtidigt men jag tror det var en ganska mild variant för de som blev sjuka var dåliga i ett dygn och sedan blev de bättre, säger Inga-Britt Kemi, som själv fick feber och blev risig i magen i samband med utbrottet.

- Jag äter penicillin för en infektion och av penicillin kan man ju bli dålig i magen så det kan ha varit av det jag blev dålig. Jag slapp kräkas i alla fall.

Noga med handhygienen
För att klara situationen på boendet försökte man hålla de boende inne på rummen och servera proviva och annat som är snällt mot magen. För att förhindra spridning använde personalen munskydd, var extra noga med att tvätta händerna och det blev både en och två extra tryckningar på handspritflaskan. Men trots försiktighetsåtgärder insjuknade fem av sju ur personalen och extrapersonal fick kallas in för att klara verksamheten.

- Det var många som fick det och det är klart att det var besvärligt när det varade, men man får ju ta det för vad det är. De som fick det blev ju lite medtagna som man ju blir, men vi klarade oss i alla fall från att behöva uppsöka sjukhus.

FAKTA Så skyddar du dig själv och andra

Tvätta alltid händerna med tvål och vatten efter toalettbesök, innan du äter och när du kommer hem.

Stanna hemma från jobbet, skolan eller förskolan när du kräks eller har diarré. Du kan sprida smitta flera dygn efter att du tillfrisknat. Störst är risken de två första dygnen efter att symtomen upphört.

Barn kan återgå till förskolan/skolan när barnet ätit normalt och inte kräkts eller haft diarré under två dygn.

Besök inte någon på sjukhusen och gå inte till vårdcentralen om du har kräksjuka.

Källa: Norrbottens läns landsting

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om