På Piteå älvdals sjukhus (PÄS) har vinterkräksjukan ställt till med problem. Hittills har fem personer ur personalen insjuknat och lika många patienter ligger inlagda för vinterkräksjuka.
- Läget är allvarligt. Vi kan få hundratals smittade inom kort tid. Smittan sprids snabbt om man går tillbaka till jobbet eller skickar barnen till dagis för tidigt, säger Alette Brorstad, ST-läkare vid medicinkliniken vid PÄS.
Stängt för intagning
På grund av vinterkräksjukan har medicinavdelning 3 B infört besöksförbud och upprättat en särskild avdelning för att isolera smittade patienter.Det råder också intagningsstopp för nya patienter. Endast akut sjuka och gamla människor som drabbats av vinterkräksjukan läggs in vid avdelningen.
- När en avdelning är stängd för intagning blir det ett högre tryck på våra övriga medicinavdelningar. Vi måste hårdprioritera vilka patienter som ska läggas in, säger Alette Brorstad.
Särskild personal har avsatts för att enbart vårda de isolerade smittade patienterna. För att klara personalbortfallet har extra personal hyrts in.
Extremt smittsamt
Calcivirus, som orsakar vinterkräksjukan, är extremt smittsamt. Viruset överförs som droppsmitta och kan vara luftburet.Insjuknandet tar mellan 12 och 48 timmar och sjukdomen smittar även innan den brutit ut. Dessutom kan man vara smittspridande i upp till två dygn efter tillfrisknandet.
All sjukvårdspersonal som smittas är därför ålagd att stanna hemma två dagar efter tillfrisknande.
Vinterkräksjukan kommer ofta plötsligt. Symptomen är av illamående, våldsamma kräkningar, diarre, buksmärtor, muskelvärk, huvudvärk och feber.
Kräkningarna går över på ett dygn, men diarren kan kvarstå en vecka. Det finns inget vaccin mot vinterkräksjukan och man kan smittas flera gånger under säsongen.
Vinterkräksjukan är inte farlig för i övrigt friska människor. Viktigt är dock att försöka få i sig extra vätska.