Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus och är mycket smittsamt. En sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen och genom kräkningar.
– Vi har inte nått kulmen tror jag, men den årliga vinterkräkepedemin är definitivt i gång. Jag skulle tro att toppen blir någon gång runt påsk, i mars/april någon gång, säger Anders Nystedt.
Vinterkräksjuka är inte någon anmälningspliktig sjukdom och vården tar sällan prov på någon som är magsjuk.
– Därför blir det mer en känsla som vi har, att den är på gång, säger Anders Nystedt som dock uppger att det var ganska många diagnostiserade fall i länet under vecka ett, sedan blev de något färre vecka, två, tre och fyra.
Han konstaterar det varit mindre utbrott på förskolor och äldreboenden runt om i Pite älvdal och i länet. Bland annat har en förskola i Luleå haft ett utbrott.
– Jag har hört talas om utbrott på särskilda boenden och förskolor i Piteå också, men jag tror att de är genomgångna och avklarade nu.
Vinterkräksjukan kan vara en riktigt farlig sjukdom för äldre och sköra personer.
– Det är inte bra om man får det och är 97 år gammal då det är en ganska hög dödlighet på infektionen. Det är jättejobbigt att ha vinterkräksjuka, man kräks så att ögonen håller på att ploppa ut ur ögonhålorna, säger Anders Nystedt.
Nyligen hade han tillsammans med vårdhygien ett teams-möte angående vinterkräksjukan med de medicinskt ansvariga sjuksköterskorna i Norrbotten.
– Det är bättre att vi träffas alla på en gång, så att man kan diskutera hur man ska göra om man får något större utbrott.
Även Folkhälsomyndigheten slår fast att den nationella epidemin av vinterkräksjuka är pågående. Antalet rapporterade fall de senaste veckorna är högre än motsvarande veckor förra säsongen och årets säsongstopp ser ut att komma ett par veckor tidigare än förra året.
– Vinterkräksjukan är otroligt smittsam. Det är viktigt att man inte kommer tillbaka till jobbet för tidigt så att man smittar ner alla sina kollegor. Man utsöndrar viruset där bak så att säga, säger Anders Nystedt som menar att det är otroligt viktigt att man städar med klor och med hygienen vid toalettbesök.
– När man kommer tillbaka ska man var noga med handhygienen, framför allt med tvål och vatten, det hjälper bättre än sprit. Annars blir det väldigt lätt rundgång.