Vinterkräksjukan är här

Årets säsong av vinterkräksjuka har börjat. Enligt SMI (Smittskyddsinstitutet) började kurvan för insjuknade i vinterkräksjuka peka uppåt under vecka 42. Hur prognosen kommer att se ut längre fram är i nuläget svårt att bedöma.

PITEÅ2013-11-07 06:01

Vinterkräksjukan är väldigt smittsam. Kräkningar, diarréer och magsmärtor är ofta tre vanliga symptom som uppträder vid insjuknandet.

En person kan ensam smitta ner en hel arbetsplats, äldreboende eller förskola. Vinterkräksjukan är mest rådande under november och april månad. Sin topp når den under januari och mars.

Den kan även dyka upp under andra perioder under året. Då som regel i samband med smitta via livsmedel eller vatten. Insjukningstiden är 12 till 48 timmar. När man väl blivit smittad gäller det att hålla sig inomhus och kurera sig i två dygn tills man blivit symptomfri. Detta för att minimera riskerna för att eventuell smitta finns kvar i kroppen.

Anders Österlund, smittskyddsläkare, berättar att ett litet utbrott av kräksjukan bland patienter på ett av länets sjukhus är vad som hittills rapporterats in.

– Vi brukar få in rapporter från sjukhemmen också, men än så länge finns inget att meddela, säger Anders Österlund.

Bättre rustade

Ur ett sjukvårdsperspektiv tycker Anders Österlund att de är bättre rustade inför årets vinterkräksjuka då de vistas i en miljö där man möter och behandlar människor dagligen.

– I största allmänhet tror jag att människor smittas genom att peta på saker. Äpplena på Coop Forum till exempel. Alla människor som tagit i frukt och lagt tillbaka det, säger Anders Österlund.

Hans råd är att vara noga med hand- och livsmedelshygienen. Att tvätta händerna med vanlig tvål och vatten före måltid och efter toalettbesök minskar riskerna för att bli smittad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om