I blindprovnings-VM ska deltagarna identifiera innehållet i tolv vinglas – sex vita viner och sex röda. Bland vinerna kan det även ingå mousserande viner, söta viner och starkviner.
Vinerna bärs in med tio minuters mellanrum, och deltagarna har den tiden på sig att identifiera druvsort, ursprungsland, distrikt, producent och årgång i respektive glas.
Tävlingen äger rum i Avignon i södra Frankrike, och arrangeras för nionde året av den franska vintidskriften La Revue du Vin de France.
27 fyrmannalag från hela världen deltar i årets upplaga, bland annat Frankrike, Italien, Spanien, Kina, Sydkorea och Mexiko.
Richard Granberg och Jerker Delsing har deltagit i VM fyra gånger tidigare, och blev världsmästare 2017 tillsammans med Torgny Almgren och Ulf Palmnäs från Trollhättan. Almgren och Palmnäs utgör den andra halvan av det svenska laget även i år.
Vinprovare från Piteå brukar vara framgångsrika i tävlingssammanhang. Förra året deltog Erik och Sofia Grödahl i VM, och blev då trea.
Hur känns det inför tävlingen?
– Det är bättre att sikta högt än lågt så målet är att återta VM-titeln, säger Richard Granberg.
Vad gör vinprovare från Piteå så framgångsrika?
– Jag tror vi tränar mer än de flesta. Ingemar Stenmark sa: "Ju mer jag tränar desto mer vinner jag". Träningen är en stor faktor, säger Jerker Delsing.
Vad brukar vara knepigast?
– Det är tolv mysterier som vi ska vara ödmjuka inför och avkoda. Det viktiga och svåra är att fånga vilken druva det är, säger han.