Vinnande mat på menyn vid skollunchen

Norrlands bästa skolmat är gjord av elever på Strömbackaskolans restaurangutbildning. Eleverna skåpade ut motståndarna med sin Herrgårdens viltlimpa.På Måltidens dag fick 10 000 elever runt om i kommunen njuta av vinnarmaten till lunch.

Melker i, klass 1, äter med god aptit. "Köttet var jättegott".

Melker i, klass 1, äter med god aptit. "Köttet var jättegott".

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2012-10-19 04:43

Full fart i Christinaskolans kök var det för Emil Lindström, Frida Wiklund och Therese Hedkvist. De tre eleverna från restaurangutbildningen på Strömbackaskolan som lagat till det vinnande bidraget i tävlingen Norrlands bästa skolmat. Priset var bland annat att laga till maten och bjuda eleverna vid Christinaskolan på Måltidens dag.

Menyn bestod av Herrgårdens viltlimpa, messmörsås, Västerbottensmos och lingonchutney.

- Vi tog nog hem vinsten för att det var det bidrag som var mest lämpad att laga till i storkök, säger läraren Ann-Sofie Lundquist.

Övriga motståndare kom från Umeå, Skellefteå (där tävlingen hölls) och Robertsfors. Kommunerna har samarbetat och tanken är att inspirera till en ännu bättre skolmat.

Matens värld
De tre utvalda eleverna går i en klass med åtta elever, den enda klassen som går restaurangutbildning i Piteå.

För få sökande är orsaken.

- Branschen är förtvivlad för arbetskraft behövs. Vi hoppas förstås att en sådan här tävling med vinst ska locka fler sökande, säger Ann-Sofie Lundquist.

Några som i alla fall vill fortsätta i matens värld som kockar är de tre vinnarna. Att delta i tävlingen, på en scen, tillsammans med andra lag var pricken över i.

- Det gick bra, även om det var lite stressigt i slutet, säger Emil Lindström.

Han liksom de övriga två hoppas att det blir en tävling nästa år igen och att de får delta även om det förpliktar.

Skolköket
I framtiden vill alla tre arbeta som kockar i en A la carte-restaurang för matlagning är deras stora intresse.

Och detta trots att de vet att kocklivet inte alls är så glamoröst som kändiskockarna visar i teve, utan betydligt mer stressigt och stundtals slitsamt.

Lite stressigt var det också att laga menyn till 850 personer på torsdagsförmiddagen. Sju på morgonen började man och tio skulle maten vara klar att skickas till andra skolor. Även i andra skolkök tillagades menyn så totalt fick 10000 skolelever viltlimpa till lunch.

Det vinnande bidraget har man kommit fram till i klassen genom "brainstorm".

- Vi har tittat på vad som är typiskt norrländskt, tanken var att lyfta fram grundsmaker ur fina råvaror, säger Ann-Sofie Lundquist.

Mannerström
Eleverna fick komma med förslag och idéer och sen tittade man på om det var praktiskt genomförbart i ett stort kök. Sen provlagade man och finslipade menyn innan det var tävlingsdags.

Dragplåstret i juryn var den rikskände kocken Leif Mannerström. Även kostchefer från respektive kommun satt i juryn.

- Mannerström var speciellt förtjust i vår lingonchutney som var lite ovanlig med bland annat kanel, balsamvinäger och rödlök, tillägger Lundquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om