Vinmässan föll i smaken

Till den perfekta måltiden har drycken en avgörande betydelse. Vin anses förhöja den optimala smakupplevelsen. I lördags genomfördes den första organiserade vinmässan i Piteå. Förhoppningen är att den ska bli ett årligt återkommande inslag.

Ylva Sundkvist ordförande för Munskänkarna i Sverige konstaterar att vin är en underskattad måltidsdryck.

Ylva Sundkvist ordförande för Munskänkarna i Sverige konstaterar att vin är en underskattad måltidsdryck.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2013-10-26 13:58

Det är inte att ta i att påstå att Munskänkarna i Piteå har en betydande roll när det gäller vinprovning - i världen.

Ordförande för Munskänkarna i Sverige är pitebon Ylva Sundkvist. Landslaget som nyligen tävlade i VM består av fyra Pitebor. Lägg därtill att med 24 000 medlemmar i landet är föreningen världens största i sitt slag.

Boxvin - nej

Vinmässan i Piteå har till syfte att försöka öka intresset och kunskapen om vinet som en god måltidsdryck.

– Vin är en bra måltidsdryck. Det upphöjer smakupplevelsen, förklarar Sverigeordförande Ylva Sundkvist.

Hon är fullt medveten om att det finns många som förordar alkoholfria alternativ.

– Absolut, det har jag full respekt för, men inom Munskänkarna är vi noga med att betona måttfullheten när det gäller vin, säger hon.

Att dricka boxvin är exempelvis inget som rekommenderas.

– Definitivt inte. Det menar jag ärligt, säger Erik Grödahl, Pitebo och utbildningsansvarig inom Munskänkarna i Sverige.

Grödahl var för övrigt en av de som tävlade för Sverige i VM.

Föreläsningar

Ett av syftena med vinmässan, som för övrigt arrangeras tillsammans med Piteå stadshotell och Nolia, är att låta besökarna upptäcka vin och smak i kombination. Det bjöds även på föreläsningar.

– Återigen, vin är en underskattad dryck. En måltid med rätt vinkombination blir i slutändan en förhöjd smakupplevelse, säger Ylva Sundkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!