Vindsatsningen kan ge hundratals jobb

Den gigantiska vindkraftsparken i Markbygden beräknas generera mer än bara el. Det handlar om minst 400 nya jobb på sikt. Skisserna på en tornfabrik vid Haraholmens djuphamn finns redan.

Klaus Peters, global produktionschef för tyska vindkraftstillverkaren Enercon, anger för första gången att antalet nya jobb i Piteå kan bli uppemot eller mer än 400.

Klaus Peters, global produktionschef för tyska vindkraftstillverkaren Enercon, anger för första gången att antalet nya jobb i Piteå kan bli uppemot eller mer än 400.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2008-09-24 06:00
I samband med den officiella byggstarten på måndagen presenterade Klaus Peters, global produktionschef för tyska vindkraftstillverkaren Enercon, en del av bolagets planer i Piteå.
Han visade för kommunledning, företagsledare och politiker den första skissen på en tornfabrik. En tornfabrik som kan generera hundratals jobb i kommunen.
Tillverka lokalt
- Vi måste ha lokala partners i arbetet med vindkraftsparken i Markbygden. Vi ska genomföra projektet tillsammans, säger Peters till energinytt.se och visar exempel från Portugal, Brasilien och Indien.
Målet är förstås att slippa frakta tunga jättelika betongdelar till Piteå. Det optimala är att kunna inleda tillverkningen lokalt.
Det är där en helt ny fabrik på Haraholmen kommer in i bilden.
- Vi brukar vara försiktiga med att lova saker. Men räkna med att 200 personer får jobb i fabriken. Sedan behövs lika många för att sköta drift, underhåll och service av vindkraftverken.
Notabel är könsfördelningen i fabriken i Portugal.
- Där är faktiskt hälften av de anställda kvinnor, berättar Peters.
Motsvarar fyra älvar
När det gäller vindkraftverken i Markbygden, är förstås målet att uppföra 1 101.
Går planerna i lås innebär det leverans av flera torn i veckan under många år. Under byggtiden kommer också ett stort antal arbetstillfällen att genereras för anläggande av vägar, gjutning av fundament, eldragning med mera.
- Ni har nyckeln som kan öppna dörrarna till dessa möjligheter. Använd den, uppmanar Klaus Peters.
När alla vindkraftverk står på plats räknar exploatören med en elproduktion på mellan åtta och tolv terawattimmar per år. Detta motsvarar en vattenkraftsutbyggnad av fyra norrälvar, nämligen Pite älv, Kalix älv, Byske älv och Åby älv.
- Vi kommer att bygga vindkraftsparken steg för steg. Kanske handlar det om ett tioårsprojekt. Men ni har vinden och ni har utrymmet. Därför måste ni också slåss för genomförandet, anser Klaus Peters.
Effekter
Piteås kommunalråd Peter Roslund, s, håller med.
- Det här är en viktig dag för kommunen och en betydelsefull dag för miljön. Ett bra projekt för Moder Jord. Vindkraftsparken i Markbygden kommer också att ge goda effekter i Piteå och inte minst i Markbygden, säger han.
Så resonerar även näringslivschefen i kommunen, Erik Persson.
- Det känns fantastiskt. Faktiskt första gången som tillverkaren offentligt går ut och talar i numerär när det gäller arbetstillfällen.
Persson kommer i november att tillsammans med en delegation från kommunen och Piteå hamn, åka ner till Tyskland och diskutera mer konkreta planer.
Största problemet i dagsläget kan möjligen vara att kunna skrapa fram arbetskraft.
- Vi kommer att finkamma det här, samtala med våra grannkommuner och även försöka locka hem Pitebor i förskingringen. Vi sitter på en guldgruva som kan bli ett nytt Klondyke, säger näringslivschefen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om