Vindkraftverk i Markbygden kan bli 100 meter högre

Svevind arbetar för att öka tillståndet i Hästliden från 200 meter till 300 meter höga vindkraftverk. "Det medger väldigt många positiva effekter", säger Kristina Falk.

Här arbetar NCC med första området i etapp tre som ägs av Luxcara. Andra området av etapp tre, Hästliden, är inte sålt än och för att göra det mer attraktivt vill Svevind höja maxhöjden på vindkraftverken från 200 till 300 meter.

Här arbetar NCC med första området i etapp tre som ägs av Luxcara. Andra området av etapp tre, Hästliden, är inte sålt än och för att göra det mer attraktivt vill Svevind höja maxhöjden på vindkraftverken från 200 till 300 meter.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2020-06-17 19:00

För att göra Hästliden så attraktivt som möjligt ansöker Svevind nu om ett nytt tillstånd. Dagens tillstånd tillåter 200 meter höga vindkraftverk – en siffra man vill höja till 300 meter.

– Anledningen är att kunna möta morgondagens teknik och använda vindresurserna på bästa sätt, säger Kristina Falk, chef för miljö och tillstånd.

Genom vindmätningar i närområdet har man sett att en höjning av navhöjden på vindkraftverken från 120 meter till 192 meter ger en ökning av vindhastigheten på 23 procent.

– Om man dessutom höjer vindkraftverken kan man sätta en större rotordiameter vilket också ger en bättre effekt på elproduktionen, säger Ida Söderström, projektledare för Hästliden.

Vindarna är jämnare på högre höjd och det ger bättre förutsättningar. Högre vindkraftverk skulle även innebära att det går att få ut samma energi med färre verk.

– Det blir även begränsningar för hur nära varandra de får stå. När vi tittar på layouten nu så är det 105 verk som är möjligt med nuvarande tillståndet och 93 verk med det vi ansöker om. Det innebär också att det blir mindre markanspråk, säger Ida Söderström.

undefined
Kristina Falk, chef för miljö och tillstånd vid Svevind, och Ida Söderström, Svevinds projektledare för Hästliden, arbetar med ett nytt tillstånd för den sista delen av tredje etappen.

Den nya generationens vindkraftverk är runt 300 meter höga och nya projekt ansöker ofta om den höjden.

– Det andra huvudmotivet är att man vill kunna nyttja verkens fulla livslängd som är runt 30 år. Med nuvarande tillstånd medger det att drifttiden på den här parken skulle bli mellan 17 och 22 år beroende på när den är färdig och kan tas i drift. Det innebär att man inte nyttjar naturresurserna så effektivt som det går, säger Ida Söderström.

Nuvarande tillståndet säger att verksamheten ska avbrytas 2043. Det pågår ett arbete med att förlänga det – men det är en annan process.

– Det är väldigt tokigt att bygga en anläggning och inte använda den tekniska livslängden. Vi ser en möjlighet att få moderna vindkraftverk som ger bättre produktion och ändåmålsenlig tid för att driva verksamheten, säger Kristina Falk.

I effekt är Hästliden ungefär lika stort som den andra delen av etapp tre – Önusberget – där NCC arbetar för fullt. Under hösten kommer området att anpassas efter samrådsyttranden och restriktioner.

– Målsättningen är att skicka in ansökan innan jul. Vi hoppas att parken är klar 2026, men det kan ta längre. Det beror på hur länge tillståndsprocessen tar, säger Kristina Falk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!