Sedan 2006 har det funnits fyra vindkraftssamordnare i Sverige, utsedda av regeringen, som haft ett brett uppdrag att främja utbyggnaden av vindkraft i Sverige.
Stefan Lundmark, näringsutvecklare i Piteå kommun, är en av de fyra som delat på en heltidstjänst.
– Vår roll har varit att vara en brygga mellan projektörerna av vindkraft och myndigheter som Naturvårdsverket, Försvarsmakten och kommunerna, säger Stefan Lundmark som haft Västerbotten och Norrbotten som sitt område.
Att samtliga vindkraftssamordnare nu sagts upp tycker han är märkligt.
– Min personliga uppfattning är att det är en tankevurpa av regeringen. Med tanke på all förnybar el som kommer att behövas framöver och alla industrietableringar inte minst här i norr, är beslutet väldigt olyckligt.
Förutom uppdraget som medlare mellan projektörer och myndigheter har Stefan Lundmark också under åren tagit emot många samtal med frågor från allmänheten.
– Nu ska de ringa en person på infrastrukturdepartementet i Stockholm. Ringer det en Kolerbo och grubblar över något kan jag bara säga lycka till.
De signaler som kommit är att vindkraftssamordnarna inte längre behövs.
– Jag tror de har en bild av att marknaden klarar sig själv numera. De har inte förståelse för hur mycket jobb vi lägger ner.
Stefan Lundmark säger sig inte få ihop logiken.
– Från regeringshåll vill man verka för en kraftig utbyggnad av förnybar el men samtidigt tar man bort den här funktionen som är till för att underlätta framtagandet av nya anläggningar.
Han menar att regeringen får mycket för pengarna.
– Vår bild är att vi tillför väldigt mycket mer än vad vi kostar.
Bakgrunden till att vindkraftssamordnarna nu fått sluta är att regeringen 2020 gav Energimyndigheten i uppdrag att utreda systemet med nationella vindkraftssamordnare. Energimyndighetens bedömning, som presenterades i höstas, är att det inte finns ett fortsatt tydligt behov av särskilda vindkraftssamordnare utan arbetet kan bedrivas direkt mellan de lokala och regionala myndigheterna och vindkraftsbranschen.
Myndigheten menar att vindkraften sedan 2006 blivit konkurrenskraftig på egen hand. "Vindkraftsbranschens tillväxt innebär att det finns helt andra resurser i branschen idag och det finns flera branschorganisationer som arbetar med att föra fram vindkraftens intressen."
PT har sökt ansvariga på infrastrukturdepartementet.